Lampen blog: Alles over Verlichting

Ventilatoren tijdens de warme dagen!

Verkoeling in je interieur.

Niet alleen voor lampen, maar ook voor plafondventilators kan je terecht bij Lampidee. In onze collectie hebben wij diverse plafondventilators die je interieur verkoeling zullen geven tijdens de warme zomermaanden. In deze blog vertel ik je graag meer over de functionaliteit van een plafondventilator.

De basis.

Voordat je een plafondventilator aanschaft, moet je jezelf afvragen welke eisen je stelt aan een plafondventilator. In de basis is het verkrijgen van verkoeling één pre, want hoe fijn is het om verkoeling te creëren bij tropische tempraturen. Daarnaast neemt een plafondventilator geen ruimte in beslag omdat je deze monteert aan je plafond. Hierdoor zal hij minder snel opvallen en de functionaliteit bieden die je wenst.


Al onze ventilatoren worden geleverd inclusief afstandsbediening. Via deze afstandsbediening kunnen diverse instellingen worden ingesteld zoals:

-          Aan/uit schakelen van de ventilator en geïntegreerde licht

-          Het dimmen van het licht

-          Het instellen van een zomer- en winterstand

-          Het instellen van een tijdsklok voor gedurende periode (uur)

-          Eventueel het veranderen van lichtkleur (koud licht-warm licht-extra warm licht)

 

De bovengenoemde functies zijn per plafondventilator verschillend. Bekijk onze collectie ventilatoren op onze website onder het kopje: Ventilatoren. Wil je weten wat de mogelijke instellingen zijn van een plafondventilator? Haal dan meer informatie uit de productomschrijving.

Je interieur verkoeling-proef maken.

Maak je zomer aangenamer met een multifunctionele plafondventilator. In onze collectie vind je diverse soorten plafondventilators die verkoeling kunnen brengen. Met de meegeleverde afstandsbediening kan je gemakkelijk de plafondventilator bedienen. Zo zet je hem op de zomer- of winterstand. De motor in een ventilator zorgt ervoor dat de luchtcirculatie naar beneden wordt geblazen bij verkoeling en omhoog wordt geblazen bij het creëren van warmte. Daarnaast is de keuze voor een plafondventilator beter en goedkoper dan de keuze voor een airconditioner. Het verbruik is veel lager en heeft daarnaast ook de functie om je interieur te verlichten. Tip: De decibel (dB) hoeveelheid geeft aan hoe hard of geruisloos de motor van de ventilator is. Hoe hoger de decibel, hoe harder het geluid. Hoe lager de decibel, hoe zachter het geluid. De meeste ventilatoren zitten tussen de 45dB en 52dB.

Geen onderhoud nodig! 

In tegenstelling tot een airconditioner hoef jij je geen zorgen te maken om onderhoud. Dat is namelijk niet nodig bij een plafondventilator.  Je zit niet te tobben met een jaarlijks onderhoud en het vervangen van een luchtfilter. Een plafondventilator sluit je rechtstreeks aan op centraaldoos in het plafond. Wanneer deze is aangesloten op je netstroom, kan je jouw wandschakelaar op de aan-stand laten. Hierdoor kan je gemakkelijk vanuit je bank of bed de ventilator bedienen.

 

 

Verlicht je ruimte met de ingebouwde LED-verlichting!

De meeste plafondventilators uit onze collectie zijn voorzien van ingebouwde LED-verlichting. Hierdoor kan de ventilator niet alleen voor verkoeling zorgen, maar ook voor het nodige licht. Het licht kan je zoals de zomer-winterstand regelen met de afstandsbediening. Zo is het mogelijk om vaak het licht te dimmen en van warm naar koud licht te zetten. Met deze opties kan je het zo gemakkelijk en efficiënt mogelijk maken. En dat: het hele jaar door!

Een verkoelende nachtrust.

Tijdens tropische tempraturen is een goede nachtrust altijd gewenst. Het is vaak dat de warmte in je slaapkamer blijft hangen, waardoor het je wakker houdt. Met een plafondventilator heb je ook de mogelijkheid om een timer-functie in te stellen. Dit varieert vaak van 2h – 4h – 8h. Met deze timer-functie schakelt de ventilator zichzelf na een gedurende tijd uit. Zo kan je verkoelend je nachtrust in en zal gedurende de nacht de ruimte worden afgekoeld.

Maak je keuze! 

Nu dat je in grote richtlijnen weet wat de mogelijkheden zijn met de keuze voor een plafondventilator, is nu de vraag: welke plafondventilator past binnen mijn interieur? Het antwoord is: Alles kan en alles past! De kleuren zijn namelijk niet heel spectaculair want in onze collectie vindt je de kleuren: wit, zwart, alu/titaan of de combinatie er van. En deze kleuren passen zeker in elke woonstijl.

Plafondventilators met bladen.

In onze collectie vindt je de traditionele plafondventilators met bladen. Deze variëren van drie bladen tot 7 bladen. Deze plafondventilators liggen in prijsverhouding vaak hoger dan de gemiddelde plafondventilators zonder bladen. Dit heeft o.a. te maken met het gebruik van het soort materiaal, de ingebouwde motor en het vermogen die plafondventilators met bladen zullen geven. Neem hier als voorbeeld de: Azar, Timparello en de Trinidad.

Door het gebruik van de bladen zorg je dat je lichaamstempratuur daalt, doordat je de warmte kan uitstoten. Dit komt doordat een plafondventilator de lucht in de ruimte blijft verversen en laat door circuleren. De stand van de bladen en de motor zorgen ervoor dat de lucht beter wordt verspreid. Dit zorgt voor meer verkoeling, frissere lucht en een betere circulatie in de ruimte.

Liever de keuze voor een verfijnder ontwerp? 

Dan hebben wij ook diverse verfijnde modellen in onze collectie zoals de: Sazan, Tommaso en Ortona. Deze modellen zijn rond van vorm en hebben een ingebouwde propeller die zich verschuilt achter een raster. De buitenrand van dit ontwerp geeft het nodige licht terwijl de binnenrand verkoeling biedt. Deze zullen minder opvallen binnen je interieur door het verfijnde ontwerp. Dit is vergelijkbaar met een standaard plafonniere aan uw plafond. Het belangrijkste verschil hieraan is dat deze plafondventilators met propeller vele malen een minder sterke motor hebben en enkel alleen de lucht uitblaast in tegenstelling tot de plafondventilators met bladen.

Kom gezellig langs voor meer informatie en advies.

Natuurlijk willen wij je ook hartelijk verwelkomen in één van onze winkels in: Barendrecht, Breda, Spijkenisse en Utrecht. Onze verlichtingsspecialisten staan je graag te woord en helpen je verder met de keuze van een plafondventilator. Wil je niet wachten of heb je geen tijd? Neem dan contact op met onze klantenservice: 076 30 30 582 of bestel hem snel in onze webshop.

 

Eenvoudig een lichtplan maken doet u zo

Het maken van een lichtplan is altijd aan te raden bij het inrichten van uw interieur. Het is belangrijk om u af te vragen welk soort verlichting nodig is in welke ruimte binnen mijn interieur. Er zijn verschillende soorten verlichting:

 

 

In deze blog vertel ik u graag wat meer over deze vier verlichting ’s ideeën, welke u op een eenvoudige manier kunt gebruiken om uw eigen lichtplan te maken. We gaan niet in op het technisch vlak, maar deze blog dient meer als een rode draad tijdens uw zoektocht naar de juiste verlichting voor uw interieur!

Basisverlichting

Het woord basis duidt al naar de basis in de ruimte. Onder basisverlichting wordt er bedoeld dat er verlichting wordt geplaatst in de ruimtes die u dagelijks gebruikt of die bijvoorbeeld nodig zijn voor de dagelijkse looproute in uw woning. Basisverlichting kan zich uiten in o.a. plafondlampen. Deze lampen zijn vaak niet bedoeld als decoratief, maar moet het nodige licht gelijkwaardig laten uitstralen over het plafond, aan de wanden en/of op de vloer.

Functioneel verlichting

De functie van deze verlichting is dat er gericht licht wordt gecreëerd op de plekken waar het nodig is. Denk hierbij aan ruimtes zoals de keuken. Het is fijn om te zien wat u doet tijdens het koken. U wenst namelijk goed en functioneel licht om het lekkerste gerecht op tafel te krijgen. Daarvoor heeft u dus functioneel licht nodig, bijvoorbeeld kantelbare opbouwspots aan het plafond, die uw aanrechtblad uit lichten of inbouwspots om de andere hoeken van uw keuken te belichten. Met kantelbare spots kunt u dus gericht licht laten schijnen op plekken waar het nodig is.

Sfeerverlichting

Deze manier van verlichting zorgt voor een sfeervolle uitstraling binnen uw interieur. Denk hierbij aan een mooie lampenvoet met lampenkap voor op het dressoir. De schemerlamp schakelt u aan wanneer u gezellig ’s avonds op de bank zit en niet in het donker wilt zitten. Dit soort licht zorgt dus voor sfeer in huis en zal minder goed functioneel licht bieden. Tijdens de donkere dagen in de herfst- en winter periode zal er veel gebruik worden gemaakt van sfeerverlichting. De schermerlampen in iedere hoek van de ruimte zal worden gecombineerd met gezellig kaarslicht op tafel tijdens een gezellig film avondje op de bank.

Accentverlichting

Bij accentverlichting wordt vaak een object belicht, zoals een kunstobject, aankleding of iets wat prominent mag opvallen in het interieur. Boekenkasten, schilderijen, fotolijsten of andere aankleding van styling zullen hiermee worden belicht. Accentverlichting zet als het waren “het object in the spotlights’’. Dit wordt vaak bedoeld om extra aandacht te geven aan het object. Dit kunt u ook wel decoratieve verlichting noemen in vorm van spots, tafellampen en wandlampen.

Aan de slag!

Nu dat u weet welke soorten verlichting er zijn, kunt u aan de slag gaan binnen in het interieur. Bedenk dus welke functie en welk doel is er nodig en wat verwacht u van de lamp. Wat heeft u precies nodig hebt voor een goed lichtplan?:

 

1) Een plattegrond van uw woning (ruimte) of een leeg wit A4-papier.

2) Een zwarte fineliner

3) Een potlood

4) Een markeerstift

 

Indien u geen plattegrond heeft, kunt u een schets maken van de ruimte op een leeg A4-papier. Dit hoeft uiteraard niet op schaal worden ingetekend. Voorzie de wanden, ramen en deuren van zwarte lijnen met de fineliner, teken de meubels in met potlood en gebruik de markeerstift in een willekeurige kleur om de verlichtingspunten aan te geven. Benoem de meubels bij soort door gebruik te maken van een pijl met daarbij het soort meubel. Zo weet u bijvoorbeeld precies dat u bij de bank voornamelijk sfeerverlichting en bij uw keukenblok functioneel verlichting nodig heeft. Eigenlijk is dit een simpele manier om toch meer inzicht te krijgen over de ruimte en indeling. U krijgt dan zwart op wit meer beeld bij het organiseren en indelen van de soorten verlichting. Dit kunt u dus als rode draad gebruiken tijdens de zoektocht naar uw verlichting!

Vindt u het toch lastig om hierin de keuzes te maken? Schroom dan niet, en neem uw eigen lichtplan mee zodat wij met u kunnen meekijken. Wij helpen u graag verder met het indelen van uw ruimte en komen vast en zeker samen tot de juiste verlichting!

Kom dus langs voor meer informatie en advies over uw indeling van verlichting. Wij zitten graag met u rond de tafel om uw wensen en eisen in beeld te brengen en zorgen voor een passend advies op maat. Onze verlichtingsspecialisten staan u graag te woord in één van onze winkels of neem contact op via onze online-chat of klantenservice (076 30 30 582) van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00 uur. 

 

 

Najaars trends!

De kleur zwart is niet meer weg te denken binnen het interieur. Zo geldt dit ook in de verlichtingswereld. Het is stijlvol, stoer én tegelijkertijd tijdloos. De combinatie met natuurlijke accentkleuren en materialen is dit de perfecte match om in uw interieur sfeervol te maken. In deze blog vertel ik graag over de najaar trends van kleuren, materialen maar ook over de nieuwste technologie van o.a. smart-verlichting en dimfuncties.

Zwart x goud

Inderdaad, de kleur zwart is niet meer weg te denken. Zo als het vroeger roestvrijstaal of messing moest zijn, is de kleur zwart nu helemaal het einde. Als extra toevoeging wordt dit gecombineerd met goud: en je hebt een perfecte match. Dit is inmiddels een hoofdtrend geworden en zal de komende jaren blijvend zijn. Hierdoor ontbreekt dit totaalbeeld niet in de collectie van Lampidee. Bij Lampidee vindt je diverse lampen met gouden accenten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Roxie opbouwspot met een gouden rand rondom de spot, de Prebone vloerlamp met bladgoud aan de binnenkant of de Lekar serie met goud/antiek brons fittingen. Maak de perfecte match met deze lampen in uw moderne, eigentijdse of industriële interieur!

 

Rotan

Dit natuurlijke product komt af van rietplanten waar rietstengels worden gebruikt in o.a. hanglampen. Deze rotan hanglampen geven al een bepaalde sfeer af zonder dat je de lamp aanzet. De naturel kleur geeft al enige rust af en biedt veel mogelijkheden in Landelijk, Bohemian, Scandinavisch en Oosterse interieurstijlen. Omdat dit een natuurlijk product betreft, zal iedere lamp nooit hetzelfde zijn. De rietstengels zijn vaak aan een stuk doorgevlochten, waarbij altijd kleur verschil en afwijkingen ontstaan. Dit maakt uw interieur dan net wat speelser én natuurlijker. Tip: Combineer diverse maten rotan lampen in verschillende hoogtes voor boven uw eettafel of woongedeelte. Het biedt direct diepte in de ruimte maar tegelijkertijd geeft het ook een gezellige sfeer door het lijnenspel dat ontstaat.

Schelpen

U zult vast denken: Schelpen, het is hartje winter? Maar toch geven schelpen lampen niet alleen in het voorjaar- en zomer een fris gevoel. In de winter worden deze schelpen lampen gebruikt als ware blikvangers en sfeermakers. Draai een goudkleurige lichtbron in bijvoorbeeld de Turtle vloerlamp. De geplakte schelpjes op de smalle eclips vormige body wordt de ware eyecatcher die uw interieur compleet af maakt. Daarbij passen dit soort lampen perfect binnen elk interieur, want om heel eerlijk te zijn: Een schelpenlamp is in feiten een kunstobject.  Zie dit zoals een schilderij aan de wand. Dit hoeft niet direct te passen bij je interieurstijl, maar staat los van het gehele interieur. Het mag opvallen en de aandacht trekken in uw interieur.

Hout

Een merk als Blij Design maakt uw interieur nog interessanter, waar wij erg blij van worden. Door het gebruik van MDF-hout, waarbij diverse losse onderdelen worden samengevoegd tot één lamp. Bekijk The Crown hanglamp in naturel kleur. Aan de kopse kanten van de spijlen is hij donkerder van kleur. Deze hanglamp geeft een open uitstraling en zal perfect passen in uw interieur. Door het opgewerkte frame wordt er een mooi lijnenspel in de ruimte gecreëerd. Kies daarom hierbij ook voor een mooie filament lichtbron, want dit maakt ook deel uit van de totale uitstraling van The Crown hanglamp.

 

 

Gerecycled papier

Duurzaam leven is duurzaam genieten. Zo is het ook bij de lampen van het merk Think Paper. Deze lampen worden gemaakt van hoogwaardig karton, wat men ook ‘’krafts’’ benoemd. Door het gebruik van gerecycled papier geeft dit een prachtig lichteffect in de ruimte. Het papier is geperst en voorziet diverse open stukken wat het licht lichtjes doorlaat. Hierdoor wordt de lichtbundel van de lichtbron verkleint en zal het licht enkel uitstralen uit de opening.

 

Smart-verlichting

Vanuit de bank of uw luie stoel uw verlichting kunnen bedienen, hoe handig is dat? Tegenwoordig wilt iedereen voorzien zijn van de nieuwste technologie en gadgets. Niet alleen Philips Hue is inmiddels fabrikant van deze technologie in hun lichtbronnen en armaturen, maar ook andere fabrikanten steken hun handen uit de mouwen.

Zo hebben wij in onze collectie o.a. de Q-Vito serie van Paul Neuhaus: denk hierbij aan moderne hanglampen en vloerlampen en de Connect-Z lichtbronnen van Eglo Verlichting die u met de Home App (Google/ZigBee) kunnen worden bediend. Beiden zou u kunnen koppelen aan uw Philips Hue (ZigBee) systeem of Google Home. Hierdoor kunt u in de Home App je verlichting zowel binnen als buitenshuis bedienen. Wel zo makkelijk!

 

Dimfuncties op het armatuur

Ben je geen voorstander van smart-verlichting, maar wilt u wel in een handomdraai bijvoorbeeld uw hanglamp of vloerlamp bedienen? Dan is er nog een mooie oplossing hiervoor. Veel armaturen worden tegenwoordig voorzien van diverse knoppen om de lamp met de juiste lichtsterkte, lichtkleur, dimfunctie en aan-uit schakelen te kunnen voorzien. Hierdoor heeft u geen afstandsbediening of App nodig, maar kunt u via het armatuur deze genoemde functies bedienen.

Kijk eens naar de Pure-Moto hanglamp. Deze moderne hanglamp kunt u via de Touch knoppen aan het armatuur voorzien van deze instellingen. Daarnaast kunt u hem zelfs uitschuiven van 120 tot 200 cm of bekijk de Turn vloerlamp eens. Deze kunt u via de touch knop aan en uit schakelen, dimmen maar ook voorzien van de juiste lichtkleur.

 

Wilt u meer weten over de najaar trends of bent u benieuwd naar onze collectie? Kom dan gezellig langs in één van onze winkels. Wij adviseren u graag verder bij de zoektocht van dé perfecte match voor in uw  interieur.

 

Alles over rail verlichting!

RAIL VERLICHTING geeft je mogelijkheden!

Een belangrijk onderwerp bij het inrichten van je interieur is verlichting. Verlichting maakt of breekt je interieur! Het is dan ook noodzakelijk dat je op voorhand bewust nadenkt over de plekken binnenshuis waar je functioneel licht nodig hebt en waar je liever een sfeervolle eyecatcher plaatst om je interieur op te leuken. In deze blog vertel ik je graag meer over rail verlichting, die de mogelijkheden geeft om diverse plekken binnenhuis te voorzien van het gewenste licht.

 

WAT IS RAIL VERLICHTING?

Bij rail verlichting wordt er vaak gedacht dat dit alleen wordt gebruikt in bijvoorbeeld winkels. Dat is inmiddels niet meer zo. Dit komt omdat je bij een rail systeem flexibel bent om lampen op een bepaald punt te plaatsen aan je plafond zonder dat je rekening hoeft te houden met een centraaldoos.

Veel consumenten geven de keuze om een rail verlichting te plaatsen in een woning.  In een keuken is het gewenst om functioneel licht te hebben tijdens het koken. Bij een rail systeem kun je namelijk zelf de lengte van je rail bepalen. Daarnaast kan je kiezen om op iedere plek in de rail een spot te plaatsen en/of enkele hanglampen tot maximaal 2 kg te hangen boven je werkblad of kookeiland.

 

(Foto: Instagram @onshuisop30 - Manuel hanglamp met rail systeem)

Kijk naar de bovenstaande sfeerfoto. Instagram @onshuisop30 heeft een rail systeem bij ons aangeschaft. Daarbij is er gekozen voor een drie maal 1 meter rail met daarbij twee middenvoedingen, twee eindstukjes, zes Telescope opbouwspots, twee adaptors en twee Manuel hanglampen. Een hoop onderdelen wat uiteindelijk een heel mooi eindresultaat oplevert. Bij deze enthousiaste klant is de missie: Veel verlichting met een sfeervolle uitstraling, meer dan geslaagd. 

Ons rail systeem is verkrijgbaar in drie maten namelijk; 1 meter, 2 meter en 3 meter en zijn te kiezen in de kleuren: zwart, wit of grijs. Doordat je een rail systeem kunt personaliseren, bestaan deze uit allerlei losse onderdelen. Dit zijn o.a. een aansluitstuk voor aan je centraaldoos in het plafond, tussenstuk om een rail te verbinden met bijvoorbeeld een bocht of een T-stuk en de keuze wat voor lampen je aan wilt sluiten, is voor iedere consument verschillend. Een rail is zo gemaakt dat deze makkelijk zijn in te korten naar gewenste afmeting. Tevens kan je hierdoor zelf de lichtroute indelen voor aan je plafond.

 

HOE WERKT HET?

Een rail sluit je aan door te beginnen met een aansluitstuk. Dit is de voeding die het stroom geleid door de rail op de centraaldoos. Vanaf de voeding kun je de rail koppelen, gevolgd door af te sluiten met een eindstuk of eventueel uitbreiding van een nieuwe rail die je horizontaal of verticaal wilt sluiten aan de andere rail. De spots kan je op iedere plek plaatsen doordat deze voorzien zijn van een klik en draaisysteem. Hierdoor ben je dus flexibel in het plaatsen iedere spot of enkele hanglamp.


Natuurlijk vraag je jezelf ook af hoe de afwerking is van zo’n railsysteem. Er zijn afdekdopjes beschikbaar om het uiteinde van een rail netjes af te dekken. Daarnaast zijn er ook afdek strip beschikbaar die je kunt plaatsen in de rail waardoor je niet regelrecht in de rail kijkt. Hiermee werk je de rail dan ook netjes af.

 

BENIEUWD NAAR DE MOGELIJKHEDEN?

Ben je enthousiast geworden over rail verlichting en zou je deze ook willen plaatsen in jouw woning? Kom dan langs in één van onze winkels voor persoonlijk advies op maat. Onze verlichtingsspecialisten kijken graag met je mee naar de mogelijkheden die passen bij jouw wensen. Vergeet niet om enkele foto’s van je interieur en eventueel plattegrond mee te nemen. Dit geeft de mogelijkheid om het juiste advies op maat te geven. Zien wij je binnenkort in één van onze winkels?

Treccia serie uitgelicht!

De juiste verlichting uitzoeken voor in uw huis. U wilt het liefst dat het zowel functioneel als sfeervol is en dat u er langere tijd van kan genieten. Wij vertellen u graag hoe u te werk kunt gaan bij het uitkiezen van verlichting in deze blog! Leest u mee?

Lichtplan

Allereerst is het handig om een lichtplan te maken. Hiervoor heeft u nodig: een schets of tekening van uw woning, waarin u overzicht hebt op welke stroompunten er zijn. Misschien heeft u deze al, en anders kunt u deze zelf maken of laten maken. Vervolgens kun u in de tekening verwerken waar u graag de basisverlichting wilt hebben, rekening houdend met waar de aansluitpunten en stopcontacten in uw huis zich bevinden. Nadat u deze stappen hebt gevolgd, kunt u nog decoratieve verlichting toevoegen. Door dit te doen heeft uw overzicht van wat u nodig hebt qua verlichting. En, dan is het tijd voor het leukste deel: namelijk op zoek gaan naar de mooiste lampen die passen bij uw interieur! Denkt u nu: help, dit gaat mij zelf niet lukken? Dan helpen wij u hier graag bij!

Tijd om te shoppen!

Na het intekenen van het lichtplan, heeft u een goed overzicht van wat u allemaal nodig heeft. Tijd om te gaan shoppen dus. Er zijn op dit moment veel trends op het gebied van verlichting en bij ons vind u in iedere trend wel een passende lamp. Eén daarvan is de natuurlijke trend, gecombineerd met de bohemian look. Hoe u deze trend in huis haalt? Door te kiezen voor natuurlijke materialen, zoals rotan bijvoorbeeld. Hiervoor tippen wij u een mooie serie, genaamd Treccia. Eén lamp daarvan is de Treccia vloerlamp. De lamp heeft een natuurlijke én stoere uitstraling en is een echte eyecatcher in uw interieur. Zelfs wanneer dat het licht niet aanstaat, geeft de lamp al veel sfeer. In de foto hieronder ziet u een sfeerfoto van deze gave lamp.

Voor iedere ruimte de perfecte lamp

Wat het nog leuker maakt, is om dezelfde stijl terug te laten komen in uw hele huis. Hierbij kunt u denken aan de keuken, slaapkamer of kinderkamer bijvoorbeeld. Mocht u een mooie plafondlamp zoeken, die u goed kunt combineren met diverse stijlen. Dan is de Treccia plafondlamp uit dezelfde serie, echt een musthave en een mooie toevoeging. Hier ziet u hoe leuk deze hangt in een kinderkamer. Behalve dat de lamp van zichzelf al mooi is, geeft de rotan kap ook nog een leuk effect op het plafond.

Gaat u liever voor een hangende lamp aan het plafond? Tip: kies dan voor deze Treccia hanglamp. De lamp is in dezelfde stijl, maar oogt toch net wat even anders. Het ligt maar net aan waar uw voorkeur naar uitgaat. ;-) Zoals u op de foto hierboven kunt zien, staat het erg sfeervol en gezellig in de slaapkamer. Door de lamp te combineren met een linnen of katoenen sprei over uw bed, een mooi wanddoek en een neutrale accessoires, zorgt u echt voor een mooi geheel.

 

Om de sfeer helemaal af te maken is het belangrijk om ook goed te kijken naar de lichtbron die u in de lamp plaatst. Dit zorgt namelijk echt voor een unieke wow-factor! Wij adviseren u om in alle lampen die we in deze blog noemen, de smoke kleurige LED-lamp te plaatsen. Door de spiraalvormige LED geeft deze lamp een mooie, warme en sfeervolle lichtkleur. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden van lichtbronnen. Vaak wordt dit onderschat, maar het geeft een groots effect en maakt het écht af. Van A tot Z - het kiezen van een lamp en lichtbron… neem alles mee in uw beslissing.

Philips Hue! Hoe werkt het?

De nieuwste techniek om uw lampen te dimmen, zijn de lampen van Philips Hue. Het merk Philips kennen we allemaal, maar Philips Hue is misschien iets wat u nu voor het eerst hoort. Philips Hue lampen zijn lampen die u op afstand kunt bedienen door middel van een app op uw telefoon/tablet of via een afstandsbediening. Wij leggen graag uit hoe dit systeem werkt.

Slimme verlichting

Philips Hue heeft zijn eigen collectie, die bestaat uit hang-, tafel-, vloerlampen, plafonnières, (opbouw)spots en lichtbronnen. Deze kunnen allemaal gedimd worden d.m.v. de meegeleverde afstandsbediening of met de Hue Bridge via een app. Met de afstandsbediening kunt u de lamp dimmen maar ook de lamp in verschillende wit tinten zetten zoals blauw wit licht of het tegenovergestelde warm oranje licht. Zo kunt u sfeer creëren en mocht u even het felle licht nodig hebben, is dat ook een optie. Deze techniek zit allemaal in de lamp zelf. Lampidee verkoopt voornamelijk de Philips Hue lichtbronnen, maar we hebben ook enkele Hue armaturen in de collectie.

Als u deze lampen met uw smartphone of tablet wilt bedienen, heeft u de Philips Hue app en Bridge nodig. De Bridge is een kastje dat u aansluit op uw wifi router en door middel van de app verbinding maakt met de lamp. De App is te downloaden in elke app store op uw telefoon. Met deze app kunt u de lamp op afstand bedienen, aan-uit doen, dimmen of de lichtkleur instellen. Naast de Philips Hue armaturen hebben ze ook losse lichtbronnen in verschillende maten en soorten. Deze lampen kunt u in elk willekeurig armatuur doen en gebruik maken van de mogelijkheden van Philips Hue. Hiermee wordt uw lamp smart!  Sinds een jaar heeft Philips heeft ook zijn eigen losse lampen uitgebracht met een leuke spiraalvorm in de binnenkant. Wij noemen dit filament lampen en deze lampen zijn perfect om te gebruiken in open of heldere lampen. Dus lampen waarin u de lichtbron ziet. Deze Philips Hue Filament lampen hebben we in verschillende vormen en maten en geeft een warme en gezellig uitstraling aan uw lamp.


Naast gebruik van de app via de Bridge hebben de nieuwe generatie Hue lampen ook een Bluetooth functie. U heeft dan geen Bridge nodig en de lampen maken via Bluetooth contact met uw telefoon. Hiermee kunt u dan uw lampen bedienen en dimmen. Er zit wel een nadeel aan deze functionaliteit, want het werkt alleen binnen in huis. Met de Bluetooth app kunt u alleen dimmen en helaas niet de lampen veranderen van kleur. Daarnaast vervalt de verbinding met uw lampen als u van huis weg gaat en moet u opnieuw contact maken met uw lampen via bluetooth als u weer thuis bent. Een ander nadeel is dat u geen andere Bluetooth verbindingen kan maken, bijvoorbeeld met uw Bluetooth speaker, in huis als uw telefoon is aangesloten op de Hue lampen.

 

Als u het toch fijn vindt om een lamp te bedienen met een afstandsbediening, dan is dit systeem wel erg handig. De afstandsbediening van Hue wordt vaak gebruikt, omdat deze goed en handig te bedienen is, de knoppen zijn groot en duidelijk ongeacht welke leeftijd dan ook! U kunt de afstandsbediening los kopen en koppelen met uw Hue lamp. Dus mocht u lekker op de bank liggen met een kop thee en het licht aan willen hebben, hoeft u nu dus niet meer naar de lichtknop te lopen met het Philips Hue systeem.

Welke mogelijkheden heeft u met een Hue Bridge?

Met een Philips Hue Bridge heeft u veel mogelijkheden. U kunt tot wel 50 lampen op aansluiten op deze Bridge. In vergelijk: op de afstandsbediening kunt u maar 10 lampen koppelen. Daarnaast heeft de afstandsbediening nog een nadeel. U kunt namelijk alle lampen niet apart bedienen met 1 afstandsbediening. Dat wil zeggen dat als u 1 lamp dimt, de rest ook mee doet. Wilt u al uw lampen toch apart bedienen? Dan heeft u voor elke lamp een aparte afstandsbediening nodig of de Bridge gaan gebruiken met uw smartphone. Met de Hue Bridge kunt u via de Hue app het huis in kopjes (ruimtes) verdelen. Zo kunt u in de app een kopje met eetkamertafel, tuinverlichting of keuken maken. Zo weet u precies welke lamp u wilt regelen in huis. U kunt ook lichtroutines instellen via de app, zodat uw lampen op een bepaald tijdstip aangaan. Dit wordt veel gebruikt tegen inbrekers.


De Bridge werkt zelfs met Alexa of Google Assistent en zo kunt u de lampen met uw stem bedienen. U kunt de lamp dan in- of uit schakelen en dimmen. Wat ook mogelijk is, is om de lampen aan te laten gaan wanneer er muziek speelt. U kunt verschillende scene maken op de app. Zo kunt u bijvoorbeeld instellen dat als u Netflix kijkt, alle lampen om u heen worden uitgeschakeld of een ochtend scene dat als u wakker wordt de lampen in uw slaapkamer ook aangaan.

White ambiance & Color Ambiance

Binnen de Philips Hue lampen heeft u twee soorten licht ambiance, namelijk White ambiance en Color Ambiance. Maar wat betekent dit precies?

White ambiance houdt eigenlijk in dat de lamp verschillende soorten wit tinten heeft. U kunt daarbij kiezen tussen warm wit of juist koel daglicht. Philips heeft losse led smart lampen die u in een armatuur kunt draaien. Deze White Ambiance lichtbron heeft wel 50.000 verschillende wit tinten! Zo heeft u altijd het juiste licht als u aan het werk bent of juist lekker aan ontspannen bent. Deze lamp kunt u ook met Bluetooth bedienen of voor nog meer mogelijkheden koppen met de Bridge.

Deze lampen bestaan ook in Color ambiance en de naam zegt het eigenlijk al. Een kleurlamp! Met deze lamp kunt u wel 16 miljoen kleuren instellen en dat zijn er ontzettend veel. Noem een kleur en deze zit erbij. Deze lamp kunt u ook in de witte kleuren zetten.Wat een techniek ook tegenwoordig! Super handig!

Dimmen van LED lampen

LED lampen en dimmen gaan niet altijd goed samen, want niet elke LED lamp is te dimmen met elke dimmer en niet elke dimmer werkt met elke LED lamp. Daarom willen we in deze blog uitleggen welke verschillende manieren van dimmen er zijn en welke lampen u daarvoor moet gebruiken.

Traploos dimmen met een (wand)dimmer

U heeft verschillende manieren om een LED lamp te dimmen. Wat veel wordt gebruikt, is een dimmer in de wand of aan het snoer en dit in combinatie met een dimbare lamp (lichtbron). Dit is nog steeds de beste manier als u een lamp traploos wilt terug dimmen. Dus als u van 100% naar 0% wilt terug dimmen en zelf het percentage wilt bepalen. Wij adviseren dan om voor een wat hoger wattage lamp te kiezen, want u kunt de lamp dan makkelijk traploos terug dimmen en mocht u de lamp wat feller of minder fel willen zetten dan is dat gewoon mogelijk. Zoals u in de intro heeft kunnen lezen, werkt niet elke dimmer goed samen met elke LED lamp. Het probleem is dat niet alle dimmers elke LED lamp zonder problemen traploos kunnen terug dimmen. Problemen die we vaak tegen komen, zijn dat een LED lamp maar voor de helft gedimd kan worden of een LED lamp begint te knipperen als deze gedimd wordt. Daarom testen wij al onze LED lampen met de dimmers die wij aanbieden in ons assortiment. Dan weten we zeker dat onze aangeboden dimmers ook werken met ons assortiment dimbare LED lampen. Als we weten dat onze dimmers niet goed samen werken met een bepaalde LED lamp, dan zullen we deze dimmer ook niet aanbieden als dimmer voor deze lamp.

Ons advies voor een goede muurdimmer:

(ION - LED inbouwdimmer 0-200w met auto fase afsnijding)

Ons advies voor een stekkerdimmer:

(LED Stekkerdimmer - Dimmer stopcontact 5-150 wit)

Nu denkt u vast, maar dit is toch de enige manier waarop u een lamp kunt dimmen? Nee, zeker niet! Nieuwsgierig geworden hoe u toch een lamp kan dimmen maar zonder een dimmer te plaatsen? Lees dan snel verder!

Dimmen met 3 standen lampen

Wat nieuw is in de verlichtingswereld zijn “SceneSwitch”, “3 settings” of “3 stappen dimbare” lampen. Dit zijn lampen die u kunt dimmen in 3-standen. Hoe werkt dit nu precies? U neemt uw gewone muurschakelaar of schakelaar op het snoer. Met de schakelaar doet u de lamp aan. Hij staat dan op zijn felst / 100%. Als u daarna de schakelaar nog een keer uit doet en gelijk weer aan, dan wordt de lamp een stap terug gedimd naar stand 2 (±40%). Als u dit nog een keer doet, dan wordt de lamp gedimd naar de laagste stand (±10%).

3-standen dimmen:

Dim-to-Warm dimmen:

DIM-TO-WARM

U heeft ook lampen met Dim-to-Warm functie. Dat wil zeggen dat deze lamp terug gedimd kan worden en dat de lamp dan warmer wordt qua lichtkleur. Dus bij 100% lichtopbrengst heeft de lamp een lichtkleur van 3.000 kelvin (wit licht) en als de lamp terug gedimd wordt naar een lager percentage, dan wordt de lichtkleur ook warmer naar bijvoorbeeld 2.200 kelvin (warmwit).

Dimmen via uw smartphone of tablet

De slimme manier om uw lampen te dimmen is via uw smartphone of tablet met smart lampen. U maakt dan gebruik van slimme lampen van bijvoorbeeld Philips Hue. Deze lampen kunnen gedimd worden via een app op uw telefoon en waardoor u helemaal geen dimmer meer nodig heeft. Over Philips Hue en hoe het werkt komen we binnenkort met een aparte blog, waarin u alles kunt lezen hoe dit systeem werkt en wat u nodig heeft.

Dimmen advies

Een veel voorkomende vraag bij ons in de winkel is hoe komt het dat mijn LED lamp thuis knippert? Dat komt omdat een LED lamp in energieverbruik veel lager is dan een gloeilamp. Dan kan het zijn dat u nog een “oude type” dimmer in de wand heeft zitten. Deze dimmer is gewend om een lamp met een hoog wattage te dimmen. Zodra dat hoge wattage vervangen word door een LED lamp met een lage wattage kan de lamp gaan knipperen, doordat het energieverbruik een stuk lager ligt. De bestaande dimmer moet dan vervangen worden door een LED dimmer. Hiervoor kunt u het beste naar één van onze winkels komen of contact opnemen met onze klantenservice.

Lumen & kelvin! Wat is dat?

Voor veel mensen is het woord ‘lumen‘ en 'kelvin' een groot vraagteken als het over lichtbronnen gaat. Vroeger keek u namelijk naar het wattage van een lamp en u wist gelijk hoeveel licht een lamp geeft, wat hij verbuikt en welke lichtkleur deze heeft. Tegenwoordig is met LED lampen alles anders geworden en zeggen lumen en kelvin op een verpakking meer. De gewone gloeilampen met hun ‘oude wattage’ (zoals ze dat noemen) worden niet meer gemaakt. Tegenwoordig zijn de gloeilampen vervangen door LED lampen. De wattage van LED lampen zijn heel anders dan de wattage van gloeilampen, maar ze geven wel dezelfde lichtopbrengst. Om deze lichtopbrengst te kunnen vergelijken, spreken we over lumen en om de lichtkleur te vergelijken spreken we van kelvin.

Wat is lumen en kelvin?

Lumen is een maatstaf voor de totale hoeveelheid licht die een lamp uitstraalt. Met andere woorden: de totale lichtopbrengst van een lamp. Wattage is namelijk het licht/energieverbruik van een lamp. Hoe kunnen we nu de wattage van de “oude” gloeilamp omrekenen naar lumen? Hieronder hebben we een voorbeeld:

Gloeilamp wattage vs lumen (lichtopbrengst)

25 watt <=> 200 - 300 lumen

40 watt <=> 400 - 500 lumen

60 watt <=> 700 - 800 lumen

100 watt <=> meer dan 1.100 lumen

Kijk dus altijd eerst naar het aantal lumen i.p.v. wattage als u opzoek bent naar een nieuwe lamp, want niet elke lamp heeft dezelfde wattage met dezelfde lumen! Naast lumen heeft u in de verlichtingswereld ook verschillende soorten kleurtemperaturen. Nu hoor ik u denken: ‘kleurtemperaturen?’ Juist ja! Het is eigenlijk precies zoals u het zegt; verschillende soorten kleuren licht. Het heeft te maken met hoe wit of hoe geel het licht is. U kunt het dus zo eigen maken als u zelf wilt. U moet het eigenlijk zien als een berg, hoe hoger u gaat in het getal, hoe kouder dus witter het licht wordt. Vroeger hadden we het over warm wit, koud wit, cool white enzovoort, maar ook hierin geldt dat dit bij LED lampen moeilijk te vergelijken is. De ene LED lamp heeft een andere lichtkleur dan de anderen. Hieronder vindt u een overzicht met welke lichtkleuren horen bij welke kelvin waarde:

Lichtkleur benaming vs kelvin waarde

Extra koel wit  = 8000 kelvin 

Koel wit  = 5000 kelvin 

Neutraal wit  = 3000

Kelvin Warm wit = 2400 tm 2700 kelvin 

Extra warm wit= 2200 kelvin

Bepaal dus zelf de warmte in uw huis en maak het helemaal eigen!

Tuinverlichting ontwerp en aanleggen

Het is eindelijk zover! Het kwik stijgt weer en het blijft buiten langer licht. Het tuinseizoen is aangebroken en iedereen, groene vingers of niet, trekt massaal de tuin in.

Tuinverlichting

Bij Lampidee vindt u de perfecte tuinverlichting voor uw tuin of balkon. In deze blog behandelen we bepaalde handige ontwerpen van tuinverlichting en geven we u tips waar u rekening mee moet houden als u sfeervolle verlichting wilt aanschaffen voor buiten. Ook een lichtplan voor uw tuin en het aanleggen ervan wordt hierin behandeld. Veel Nederlanders brengen de warme dagen graag door in hun tuin. Buiten dineren en daarna gezellig met de familie of visite bijpraten en wat drinken tot in de late uurtjes. Wie houdt hier nou niet van? U bent hier misschien al klaar voor, maar is uw tuin dat ook? U kunt nog zo geklust hebben, de hagen gesnoeid hebben en nieuwe bloemen hebben geplant. Maar zonder goede tuinverlichting kunt u hier niet optimaal van genieten wanneer de zon ondergaat.

Tuinverlichting ontwerp

U kunt uw tuin op meerdere manieren verlichten. Zo vindt u bij Lampidee mooie wandlampen voor bijvoorbeeld naast uw deur of schuifpui. Daarnaast zijn buitenwandlampen ook erg handig als u geen tuin heeft maar wel een balkon. Mocht u uw terras of veranda willen omringen met buitenverlichting, dan zijn staande lampen een perfecte optie. Deze zijn er ook in veel verschillende stijlen, van klassiek tot industrieel. En van strak en onopvallend tot ware eyecatchers.


Met grondspots creëert u ook veel sfeer in uw tuin. Zo kunt u hiermee de aandacht vestigen op de favoriete bomen of planten in uw tuin of bijvoorbeeld op een prachtig kunstwerk. Daarnaast zijn grondspots uiterst handig wanneer u geen oppervlaktes heeft waaraan u een lamp kan bevestigen. Of wanneer u juist niet van grote opvallende buitenverlichting houdt. Bovendien zorgen grondspots voor een moderne en strakke uitstraling. Bij Lampidee hebben we ronde en vierkante grondspots die u in uw betegeling en vlonders kunt verwerken. Ook zijn er handige varianten die voorzien zijn van een pin. Zo kunt u de buitenverlichting gemakkelijk in de grond prikken.


Het ontwerp van uw tuinverlichting bepaalt welke sfeer u in uw tuin creëert. Klassiek, modern, strak, industrieel of juist onopvallend. Iedereen heeft natuurlijk een eigen smaak. Hoe uitgesproken deze ook is, bij Lampidee vindt u gegarandeerd de buitenverlichting die bij uw stijl past.

Tuinverlichting tips

Bij het plaatsen van verlichting in uw tuin, zijn er een aantal punten waar u rekening mee moet houden. Wij hebben daarom een aantal tuinverlichting tips voor u. Het belangrijkste is de IP-waarde van de lamp. Uw buitenverlichting moet natuurlijk wel tegen die Nederlandse regenbuien kunnen. Met een IP-waarde vanaf IP54, is de lamp spatwaterdicht en dus geschikt voor in de tuin. Vanaf IP65 zijn de lampen ook beschermd tegen waterstralen. Daarnaast moet u rekening houden met de plaatsing van de lampen. Denk hierbij aan welke delen van de tuin u wilt verlichten en waar de stopcontacten zich bevinden. Dit zijn allemaal punten waar u aan moet denken als u een lichtplan maakt.

Lichtplan voor uw tuin maken

Om goed in beeld te krijgen hoeveel lampen u nodig heeft en waar u ze moet plaatsen is het handig om een lichtplan te maken. Wij hebben voor u een aantal stappen opgesteld.

Stap 1: Begin met het tekenen van een plattegrond van uw tuin. Denk hierbij aan de wanden waaraan u eventueel een lamp zou kunnen bevestigen. Geef ook de stopcontacten aan en grote objecten als tuinmeubelen en grote planten en bomen.

Stap 2: Bepaal vervolgens waar u de buitenverlichting wilt plaatsen. Het is handig om stil te staan bij de richting van het licht. Vanaf welke kant kijkt u vanuit huis de tuin in en waar moet het licht op richten wanneer u buiten aan tafel of in de loungehoek zit?

Stap 3: Geef aan om wat voor soort buitenlampen het gaat; wandlampen, staande lampen of grondspots. Houd er rekening mee dat op sommige plekken meer licht nodig is, zoals bij de deur. Maak dus een onderscheid tussen functionele verlichting en sfeerverlichting. Op bepaalde plekken is het nodig dat u genoeg zicht creëert maar u kunt bovendien ook gewoon spelen met sfeerverlichting. Highlight uw favoriete plekken in de tuin als een mooie boom of plant of misschien wel een fontein. Als u een lange tuin heeft of een pad dat u goed wilt verlichten kunt u grondspots langs het looppad plaatsen. Het is dus belangrijk dat u niet alleen aandacht besteedt aan de functionele verlichting maar juist ook aan de sfeerverlichting die uw tuin een hele andere uitstraling kan geven.

Tuinverlichting aanleggen

Wanneer u een lichtplan heeft uitgewerkt en helemaal klaar bent om aan de slag te gaan zijn er nog een aantal tips. Om tuinverlichting aan te leggen moet u wel kijken wat mogelijk is. Wanneer u al lampen heeft die u wilt vervangen hoeft u geen rekening meer te houden met het leggen van de kabels. Maar wanneer u een nieuwbouwhuis heeft of juist de hele tuin opnieuw wilt aanleggen moet u wel rekening houden met de diepte van de kabels. Bij een 220/230 volt-installatie moeten de kabels namelijk minimaal 50 centimeter diep liggen.
Wilt u niet uw tuinverlichting opnieuw aanleggen of is dit niet mogelijk? Dan zijn er nog genoeg opties. U kunt dan 12-volt buitenverlichting nemen. Deze kabels hoeven niet diep weggewerkt te worden en deze buitenlampen zijn veilig voor iedereen.

Genieten van uw tuinverlichting

Zoals u heeft gelezen is er misschien wel meer waar u rekening mee moet houden dan verwacht. Als u bovengenoemde stappen doorloopt en rekening houdt met onze tips, komt het in ieder geval goed. Zo creëert u gegarandeerd een goed verlichte en sfeervolle tuin. Bij Lampidee vindt u alle buitenverlichting waar u naar op zoek bent. Van wandlampen tot grondspots, ons assortiment zit er vol mee. U bent natuurlijk ook altijd welkom in een van onze winkels. Hier geven we u graag advies over tuinverlichting ontwerpen en het aanleggen van tuinverlichting. Ook bespreken we met genoegen de tuinverlichting tips en denken we mee met uw lichtplan. Dus kom eens langs of neem snel een kijkje in ons assortiment. Wie weet geniet u binnenkort al van een mooi verlichte tuin of balkon.

Montage- en onderhoudstips

Om de montage en het onderhouden van uw lampen makkelijker te maken, hebben wij een aantal tips opgeschreven die handig zijn bij het monteren, installeren en onderhouden van uw lampen. Deze tips hebben wij verkregen door dagelijks om te gaan met lampen in onze winkels, het monteren van de lampen in de winkel of bij de klant thuis en te zorgen voor de beste en mooiste presentaties.


Heeft u andere vragen over de montage of onderhouden van uw lampen? Dan horen wij dit graag! Van maandag t/m vrijdag zit onze klantenservice voor u klaar van 09:00 - 17:00 op het telefoonnummer 076-3030582 of via de mail op webshop@lampidee.nl om al uw vragen te beantwoorden. Wij staan u graag persoonlijk te woord!

Technische tips m.b.t. de montage van een lamp

1) Hoe controleer ik of er spanning staat op de draden wanneer ik een lamp aansluit?

De eenvoudigste manier is met een spanningszoeker. Controleer bij de bruine of zwarte draad of het lampje van de spanningszoeker gaat branden.

2) Hoe sluit ik een lamp aan?

Een lamp sluit u aan met de plus- (bruin) en min-draad (blauw) en dit doet u met behulp van een kroonsteen en een schroevendraaier. De plusdraad sluit u op de andere plusdraad en de min-draad op de min-draad. Er zitten altijd drie soorten draden aan een lamp:

Bruin / zwart = plus of fase draad

Blauw = min of nul draad

Geel / Groen = aarde draad

Indien de lamp geaard is, sluit u ook de aardedraad (een groen/gele draad) aan. Deze zit meestal in het midden van de kroonsteen of ook direct op het armatuur. De aardedraad is er als beveiliging tegen spanning bij aanraking.



Schoonmaak tips m.b.t. lampen

1) Hoe maak ik een stoffen lampenkap schoon?

Doe de buitenkant van een lampenkap nooit af met water! De buitenkant kunt u het beste afborstelen met een zachte borstel. De binnenkant is van kunststof en mag met een iets vochtige zemenlap afgenomen worden. Heeft u last van “vliegenpoepjes” of zwarte puntjes op uw lampenkappen? Dit kunt u weg krijgen door met een schoon gummetje rustig met de vleug mee te wrijven.

2) Hoe krijg ik mijn heldere glazen schoon?

Doe heldere glazen nooit in de vaatwasmachine, want niet alle glazen zijn hiervoor geschikt! Het beste kunt u heldere glazen schoonmaken met lauw warm water met een klein beetje afwasmiddel er doorheen. Daarna direct nawrijven met een droge doek om zo “opdroog plekken” te voorkomen.

3) Hoe onderhoud ik gekleurde of bewerkte glazen of krijg ik ze schoon?

Doe gekleurde of bewerkte glazen nooit in de vaatwasmachine! Glazen die geverfd zijn of een bewerkte structuurlaag hebben, kunnen beter niet met water schoongemaakt worden. Deze glazen kunt u het beste schoonmaken met een droge doek. Glazen die door en door gekleurd zijn, kunt u wel het beste met lauw warm water met een beetje afwasmiddel er door heen schoonmaken. Direct daarna kunt u het beste met een droge doek nawrijven i.v.m. “opdroog plekken”.

4) Hoe onderhoud ik mijn lamp van RVS?

Er zijn speciale rvs-reinigers in de handel om uw rvs van uw lamp streepvrij schoon te maken. Deze zijn te koop bij de bouwmarkt. Een andere manier is om met lauw warm water het rvs schoon te maken en daarna met een droge doek na te wrijven om zo strepen te voorkomen. Bij oneffenheid en vlekken kunt u ook een klein beetje babyolie op een doek doen en om daarmee de lamp schoon te wrijven.

5) Hoe zorg ik dat mijn chromen lamp mooi blijft?

Chromen lampen kunnen het beste schoongemaakt worden met een zachte doek, die licht vochtig is. Hiermee kunt u het chroom afdoen en direct daarna met een droge doek droog wrijven i.v.m. “opdroog plekken”.

6) Hoe maak ik mijn bronzen / messing lamp schoon?

Lampen van brons of messing kunnen het beste schoongemaakt worden met een zachte doek, die licht vochtig is. Hiermee kunt u de lamp afdoen en direct daarna met een droge doek droog wrijven.

7) Hoe maak ik mijn kroonluchter goed en makkelijk schoon?

Een kroonluchter is over het algemeen iets meer werk om schoon te maken, maar is wel goed schoon te maken. U kunt het beste geregeld met een plumeau of stoffen doek de lamp stofvrij houden. Heeft u kristallen stenen aan de kroonluchter? Dan kunt u het beste met lauw warm water, met een beetje afwasmiddel er door heen, een voor een schoonmaken. Daarna met een droge doek nawrijven en uw kroonluchter schijnt en blinkt weer. Een andere schoonmaakmanier is om Glassex op de doek te sprayen en hiermee de kroonluchter en kristallen steentjes schoon te maken. Ook hierna is het te adviseren om de lamp met een droge doek na te doen.