Blog

Montage- en onderhoudstips

Geschreven door: Onze lampenexpert Ricardo

 

Om de montage en het onderhouden van uw lampen makkelijker te maken, hebben wij een aantal tips opgeschreven die handig zijn bij het monteren, installeren en onderhouden van uw lampen. Deze tips hebben wij verkregen door dagelijks om te gaan met lampen in onze winkels, het monteren van de lampen in de winkel of bij de klant thuis en te zorgen voor de beste en mooiste presentaties. 

 

Heeft u andere vragen over de montage of onderhouden van uw lampen? Dan horen wij dit graag! Van maandag t/m vrijdag zit onze klantenservice voor u klaarvan 10:00 - 16:00 op het telefoonnummer 076-3030580 of via de mail op webshop@lampidee.nl om al uw vragen te beantwoorden. Wij staan u graag persoonlijk te woord. 

 

Technische tips m.b.t. de montage van een lamp

1) Hoe controleer ik of er spanning staat op de draden wanneer ik een lamp aansluit?

De eenvoudigste manier is met een spanningszoeker. Controleer bij de bruine of zwarte draad of het lampje van de spanningszoeker gaat branden.

 

2) Hoe sluit ik een lamp aan?

Een lamp sluit u aan met de plus- (bruin) en min-draad (blauw) en dit doet u met behulp van een kroonsteen en een schroevendraaier. De plusdraad sluit u op de andere plusdraad en de min-draad op de min-draad. Er zitten altijd drie soorten draden aan een lamp:

 

Bruin /zwart  - plus of fase draad
Blauw   - min of nul draad
Geel/Groen  - aarde draad

 

Indien de lamp geaard is sluit u ook de aardedraad (een groen/gele draad) aan. Deze zit meestal in het midden van de kroonsteen of ook direct op het armatuur. De aardedraad is er als beveiliging tegen spanning bij aanraking.

Schoonmaak tips m.b.t. lampen

1) Hoe maak ik een stoffen lampenkap schoon?

Doe de buitenkant van een lampenkap nooit af met water! De buitenkant kunt u het beste afborstelen met een zachte borstel. De binnenkant is van kunststof en  mag met een iets vochtige zemenlap afgenomen worden. Heeft u last van “vliegenpoepjes” of zwarte puntjes op uw lampenkappen? Dit kunt u weg krijgen door met een schoon gummetje  rustig met de vleug mee te wrijven.

 

2) Hoe krijg ik mijn heldere glazen schoon?

Doe heldere glazen nooit in de vaatwasmachine, want niet alle glazen zijn hiervoor geschikt! Het beste kunt u heldere glazen schoonmaken met lauw warm water met een klein beetje afwasmiddel er doorheen en daarna direct nawrijven met een droge doek om zo “opdroog plekken” te voorkomen.

 

3) Hoe onderhoud ik gekleurde of bewerkte glazen of krijg ik ze schoon?

Doe gekleurde of bewerkte glazen nooit in de vaatwasmachine! Glazen die geverfd zijn of een bewerkte structuurlaag hebben, kunnen beter niet met water schoongemaakt worden. Deze glazen kunt u het beste schoonmaken met een droge doek. Glazen die door en door gekleurd zijn, kunt u wel het beste met lauw warm water, met een beetje afwasmiddel er door heen, schoonmaken. Direct daarna kunt u het beste met een droge doek nawrijven i.v.m. “opdroog plekken”.

 

4) Hoe onderhoud ik mijn lamp van RVS?

Er zijn speciale rvs-reinigers in de handel om uw rvs van uw lamp streepvrij schoon te maken. Deze zijn te koop bij de bouwmarkt. Een andere manier is om met lauw warm water het rvs schoon te maken en daarna met een droge doek na te wrijven om zo strepen te voorkomen. Bij oneffenheid en vlekken kunt u ook een klein beetje babyolie op een doek doen en om daarmee de lamp schoon te wrijven.

 

5) Hoe zorg ik dat mijn chromen lamp mooi blijft?

Chromen lampen kunnen het beste schoongemaakt worden met een zachte doek, die licht vochtig is. Hiermee kunt u het chroom afdoen en direct daarna met een droge doek droog wrijven i.v.m. “opdroog plekken”.

 

6) Hoe maak ik mijn bronzen / messing lamp schoon?

Lampen van brons of messing kunnen het beste schoongemaakt worden met een zachte doek, die licht vochtig is. Hiermee kunt u de lamp afdoen en direct daarna met een droge doek droog wrijven.

 

7) Hoe maak ik mijn kroonluchter goed en makkelijk schoon?

Een kroonluchter is over het algemeen iets meer werk om schoon te maken, maar is wel goed schoon te maken. U kunt het beste geregeld met een plumeau of stoffen doek de lamp stofvrij houden. Heeft u kristallen stenen aan de kroonluchter? Dan kunt u het beste met lauw warm water, met een beetje afwasmiddel er door heen, een voor een schoonmaken. Daarna met een droge doek nawrijven en uw kroonluchter schijnt en blinkt weer. Een andere schoonmaakmanier is om Glassex op de doek te sprayen en hiermee de kroonluchter en kristallen steentjes schoon te maken. Ook hierna is het te adviseren om de lamp met een droge doek na te doen.

Badkamer verlichting en veiligheid

Geschreven door: Onze lampenexpert Maarten

De badkamer is tegenwoordig niet alleen een functionele ruimte, maar ook een ruimte waar men tot rust komt na een drukke dag. De verlichting in de badkamer is met deze trend meegegaan en is tegenwoordig niet meer alleen het standaard plastic bolletje voor aan het plafond, maar er is een grote keuze aan verschillende wand- en plafondlampen in de verschillende stijlen.

Badkamer verlichting moet niet alleen mooi en trendy zijn, maar nog belangrijker is dat lampen in de badkamer veilig zijn. Hoe zit het met de veiligheid van lampen? Hoe waterdicht moet je lamp zijn? Wat is de IP waarde en welke heb ik nodig? Dit soort vragen komen vaak voorbij als mensen lampen gaan kopen voor de badkamer. Elektriciteit en vocht gaan totaal niet samen en daarom moeten lampen voor in de badkamer patwaterdicht zijn.

 

Vanuit de Europese Unie zijn er aan badkamer lampen strenge veiligheidsregels gesteld en moet iedere badkamerlamp een IP waarde hebben. De IP waardes zijn de geldende norm voor het gebruik van verlichting in vochtige ruimtes. Hoe hoger de IP waarde, hoe beter de verlichting bestand is tegen vocht en water. Over het algemeen zijn lampen met een IP waarde van IP44 geschikt voor de algemene verlichting in de badkamer. Verlichting met een IP waarde van IP21 kunnen gebruikt worden bij de wastafel. 


Welke IP waardes zijn er:

  - IP21 – bescherming tegen druppelend water

   - IP44 – spatwater dicht

    - IP54 – Stofvrij en spatwater dicht

     - IP65 – bescherming tegen waterstralen

     Een badkamer kan je eigenlijk opdelen in een aantal zones. Elke zone heeft dan zijn eigen IP-waarde. In onderstaande afbeelding staan de verschillende zones aangeduid in de badkamer:

     - Zone 0 minimaal IP 65

     - Zone 1 minimaal IP 45

     - Zone 2 minimaal IP 44

     - Zone 3 minimaal IP 21

     Badkamer verlichtingtips:

     - Wil je inbouw spots gaan gebruiken in je badkamer, dan kan je het beste kiezen voor een laag spanning 12 volt (=12v) oplossing. Je maakt dan gebruik van een transformator om 230 volt naar het veilige 12 volt om te zetten.

     - Je wilt de badkamer gebruiken om lekker tot rust te komen in bad of onder de douche, maar aan de andere kant wil je graag goede verlichting hebben als je in de spiegel kijkt. Er zijn verschillende manieren om dit op te lossen:

     a) Gebruik een dimmer op de badkamer verlichting. Hiermee kan je de lichtsterkte en sfeer van de verlichting goed instellen. Let er wel op dat de gebruikte lichtbronnen dimbaar zijn. Dit is namelijk niet bij elke energiezuinige spaar- en LED lampen het geval.

     b) Gebruik meerdere lampen in je badkamer zodat je de lampen onafhankelijk van elkaar kunt aan en uit zetten.

     - De verlichting in je badkamer brandt vaak kort, maar je wilt wel gelijk een goede verlichting hebben en dan het liefst nog energiezuinig. Een groot aantal spaarlampen hebben een opwarmtijd, waardoor het vaak 1 à 2 minuten duurt voordat de volledige lichtsterkte is bereikt. Als je prioriteit geeft aan direct goede verlichting gebruik dan lampjes die snel startend zijn, zoals gloei- en halogeenlampen. Maar deze lampjes zijn niet energiezuinig. Wil je energiezuinig en direct goed licht hebben, dan kan je het beste LEDlampen gebruiken.

     Heb je meer vragen over badkamerverlichting of wil je een goede indruk krijgen welke badkamerlampen er allemaal te koop zijn? Kom dan naar één van onze winkels of kom naar onze speciale badkamer pagina

     Inbouwspots in LED

     Geschreven door: Onze lampenexpert Maarten


     Lampidee heeft de LED inbouwspots van het merk Briloner in hun collectie. Deze spots zijn zeer energiezuinig en zeer functioneel, Door de inbouwdiepte van slechts 30 mm zijn deze spots te monteren in allerlei soorten plafonds. De spots zijn naar wens positioneer-, combineer- en uitbreidbaar door de creatieve gebruiksmogelijkheden. Daarnaast zijn alle inbouwspots geschikt voor de badkamer.


     U heeft dus geen transformator nodig voor deze ingebouwde LED moduleStap dus nu over op LED inbouwspots van Briloner!


     De voordelen:

     1) Ca. 80% besparing op stroomkosten in vergelijking tot gloeilampen

     2) Geen transformator nodig door de eenvoudige en veilige installatie via de „Terminal Box“

     3) Geringe Inbouwdiepte - slechts 30 mm

     4) Milieu- en klimaatvriendelijk

     5) 20.000 uur levensduur en 5 jaar garantie

     6) Sfeervol warmwit licht met 3.000 kelvin

     7) Diffusor is apart verkrijgbaar om de technische LED aanblik een meer gemoedelijke uitstraling te geven

     8) Geringe warmteontwikkeling voor meer veiligheid

     9) Gelijke boorgat diameter als bij halogeen inbouwspots

     10) Inbouwtechniek zonder klemveren. Speciale klem houders voor montage in alle materialen


     Hoe monteer je deze inbouwspots?

     Sfeerimpressies inbouwspots: