Dimmen van LED lampen

Geschreven door: Onze lichtspecialist Romy

 

LED lampen en dimmen gaan niet altijd goed samen, want niet elke LED lamp is te dimmen met elke dimmer en niet elke dimmer werkt met elke LED lamp. Daarom willen we in deze blog uitleggen welke verschillende manieren van dimmen er zijn en welke lampen je daarvoor moet gebruiken.

Traploos dimmen met een (wand)dimmer

Je hebt verschillende manieren om een LED lamp te dimmen. Wat veel wordt gebruikt, is een dimmer in de wand of aan het snoer en dit in combinatie met een dimbare lamp. Dit is nog steeds de beste manier als je een lamp traploos wilt terug dimmen. Dus als je van 100% naar 0% wilt terug dimmen en zelf het percentage wilt bepalen. Wij adviseren dan om voor een wat hoger wattage lamp te kiezen, want je kan de lamp dan makkelijk traploos terug dimmen en mocht je de lamp wat feller of minder fel willen zetten dan is dat gewoon mogelijk! Zoals je in de intro heb kunnen lezen, werkt niet elke dimmer goed samen met elke LED lamp. Het probleem is dat niet alle dimmers elke LED lamp zonder problemen traploos kunnen terug dimmen. Problemen die we vaak tegen komen, zijn dat een LED lamp maar voor de helft gedimd kan worden of een LED lamp begint te knipperen als deze gedimd wordt. Daarom testen wij al onze LED lampen met de dimmers die wij aanbieden in ons assortiment. Dan weten we zeker dat onze aangeboden dimmers ook werken met ons assortiment LED lampen. Als we weten dat onze dimmers niet goed samen werken met een bepaalde LED lamp, dan zullen we deze dimmer ook niet aanbieden als dimmer voor deze lamp.

Ons advies voor een goede muurdimmer:

LED Inbouwdimmer 1 tot 150 watt met Fase afsnijding (art. 137103)

Ons advies voor een stekkerdimmer:

LED Stekkerdimmer voor in stopcontact 5 tot 150 watt (art. 136425)

Nu denk je vast, maar dit is toch de enige manier waarop je een lamp kan dimmen? Nee zeker niet! Nieuwsgierig geworden hoe je toch een lamp kan dimmen maar zonder een dimmer te plaatsen? Lees dan snel verder!

Dimmen met 3 standen lampen

Wat nieuw is in de verlichtingswereld zijn “SceneSwitch”, “3 settings” of “3 stappen dimbare” lampen. Dit zijn lampen die je kunt dimmen in 3 standen. Hoe werkt dit nu precies? Je neemt je gewone muurschakelaar of schakelaar op het snoer. Met de schakelaar doe je de lamp aan. Hij staat dan op zijn felst / 100%. Als je daarna de schakelaar nog een keer uit doet en gelijk weer aan, dan wordt de lamp een stap terug gedimd naar stand 2 (±40%). Als je dit nog een keer doet, dan wordt de lamp gedimd naar de laagste stand (±10%).

 

3 standen dimmen:

Dim to Warm:

DIM TO WARM

Je hebt ook lampen met Dim to Warm functie. Dat wil zeggen dat deze lamp terug gedimd kan worden en dat de lamp dan warmer wordt qua lichtkleur. Dus bij 100% lichtopbrengst heeft de lamp een lichtkleur van 3.000 kelvin (wit licht) en als de lamp terug gedimd wordt naar een lager percentage dan wordt de lichtkleur ook warmer naar bijvoorbeeld 2.200 kelvin (warmwit).

Dimmen via je smartphone of tablet

Smart lampen

De slimme manier om je lampen te dimmen is via je smartphone of tablet. Je maakt dan gebruik van smart lampen. Het bekendste voorbeeld van slimme of smart lampen zijn de lampen van Philips HUE. Deze lampen kunnen gedimd worden via een app op je telefoon en waardoor je helemaal geen dimmer meer nodig hebt. Over Philips Hue en hoe het werkt komen we binnenkort met een aparte blog, waarin je alles kan lezen hoe dit systeem werkt en wat je nodig hebt.

Dimmen advies

Een veel voorkomende vraag bij ons in de winkel is hoe komt het dat mijn LED lamp thuis knippert? Dat komt omdat een LED lamp in energieverbruik veel lager is dan een gloeilamp. Dan kan het zijn dat je nog een “oude type” dimmer in de wand hebt zitten. Deze dimmer is gewend om een lamp met een hoog wattage te dimmen. Zodra dat hoge wattage vervangen word door een LED lamp met een lage wattage kan de lamp gaan knipperen, doordat het energieverbruik een stuk lager ligt. De bestaande dimmer moet dan vervangen worden door een LED dimmer.

Hiervoor kan je het beste naar één van onze winkels komen of contact opnemen met onze klantenservice.