Tuinverlichting ontwerp en aanleggen

Het is eindelijk zover! Het kwik stijgt weer en het blijft buiten langer licht. Het tuinseizoen is aangebroken en iedereen, groene vingers of niet, trekt massaal de tuin in.

Tuinverlichting

Bij Lampidee vindt u de perfecte tuinverlichting voor uw tuin of balkon. In deze blog behandelen we bepaalde handige ontwerpen van tuinverlichting en geven we u tips waar u rekening mee moet houden als u sfeervolle verlichting wilt aanschaffen voor buiten. Ook een lichtplan voor uw tuin en het aanleggen ervan wordt hierin behandeld. Veel Nederlanders brengen de warme dagen graag door in hun tuin. Buiten dineren en daarna gezellig met de familie of visite bijpraten en wat drinken tot in de late uurtjes. Wie houdt hier nou niet van? U bent hier misschien al klaar voor, maar is uw tuin dat ook? U kunt nog zo geklust hebben, de hagen gesnoeid hebben en nieuwe bloemen hebben geplant. Maar zonder goede tuinverlichting kunt u hier niet optimaal van genieten wanneer de zon ondergaat.

Tuinverlichting ontwerp

U kunt uw tuin op meerdere manieren verlichten. Zo vindt u bij Lampidee mooie wandlampen voor bijvoorbeeld naast uw deur of schuifpui. Daarnaast zijn buitenwandlampen ook erg handig als u geen tuin heeft maar wel een balkon. Mocht u uw terras of veranda willen omringen met buitenverlichting, dan zijn staande lampen een perfecte optie. Deze zijn er ook in veel verschillende stijlen, van klassiek tot industrieel. En van strak en onopvallend tot ware eyecatchers.


Met grondspots creëert u ook veel sfeer in uw tuin. Zo kunt u hiermee de aandacht vestigen op de favoriete bomen of planten in uw tuin of bijvoorbeeld op een prachtig kunstwerk. Daarnaast zijn grondspots uiterst handig wanneer u geen oppervlaktes heeft waaraan u een lamp kan bevestigen. Of wanneer u juist niet van grote opvallende buitenverlichting houdt. Bovendien zorgen grondspots voor een moderne en strakke uitstraling. Bij Lampidee hebben we ronde en vierkante grondspots die u in uw betegeling en vlonders kunt verwerken. Ook zijn er handige varianten die voorzien zijn van een pin. Zo kunt u de buitenverlichting gemakkelijk in de grond prikken.


Het ontwerp van uw tuinverlichting bepaalt welke sfeer u in uw tuin creëert. Klassiek, modern, strak, industrieel of juist onopvallend. Iedereen heeft natuurlijk een eigen smaak. Hoe uitgesproken deze ook is, bij Lampidee vindt u gegarandeerd de buitenverlichting die bij uw stijl past.

Tuinverlichting tips

Bij het plaatsen van verlichting in uw tuin, zijn er een aantal punten waar u rekening mee moet houden. Wij hebben daarom een aantal tuinverlichting tips voor u. Het belangrijkste is de IP-waarde van de lamp. Uw buitenverlichting moet natuurlijk wel tegen die Nederlandse regenbuien kunnen. Met een IP-waarde vanaf IP54, is de lamp spatwaterdicht en dus geschikt voor in de tuin. Vanaf IP65 zijn de lampen ook beschermd tegen waterstralen. Daarnaast moet u rekening houden met de plaatsing van de lampen. Denk hierbij aan welke delen van de tuin u wilt verlichten en waar de stopcontacten zich bevinden. Dit zijn allemaal punten waar u aan moet denken als u een lichtplan maakt.

Lichtplan voor uw tuin maken

Om goed in beeld te krijgen hoeveel lampen u nodig heeft en waar u ze moet plaatsen is het handig om een lichtplan te maken. Wij hebben voor u een aantal stappen opgesteld.

Stap 1: Begin met het tekenen van een plattegrond van uw tuin. Denk hierbij aan de wanden waaraan u eventueel een lamp zou kunnen bevestigen. Geef ook de stopcontacten aan en grote objecten als tuinmeubelen en grote planten en bomen.

Stap 2: Bepaal vervolgens waar u de buitenverlichting wilt plaatsen. Het is handig om stil te staan bij de richting van het licht. Vanaf welke kant kijkt u vanuit huis de tuin in en waar moet het licht op richten wanneer u buiten aan tafel of in de loungehoek zit?

Stap 3: Geef aan om wat voor soort buitenlampen het gaat; wandlampen, staande lampen of grondspots. Houd er rekening mee dat op sommige plekken meer licht nodig is, zoals bij de deur. Maak dus een onderscheid tussen functionele verlichting en sfeerverlichting. Op bepaalde plekken is het nodig dat u genoeg zicht creëert maar u kunt bovendien ook gewoon spelen met sfeerverlichting. Highlight uw favoriete plekken in de tuin als een mooie boom of plant of misschien wel een fontein. Als u een lange tuin heeft of een pad dat u goed wilt verlichten kunt u grondspots langs het looppad plaatsen. Het is dus belangrijk dat u niet alleen aandacht besteedt aan de functionele verlichting maar juist ook aan de sfeerverlichting die uw tuin een hele andere uitstraling kan geven.

Tuinverlichting aanleggen

Wanneer u een lichtplan heeft uitgewerkt en helemaal klaar bent om aan de slag te gaan zijn er nog een aantal tips. Om tuinverlichting aan te leggen moet u wel kijken wat mogelijk is. Wanneer u al lampen heeft die u wilt vervangen hoeft u geen rekening meer te houden met het leggen van de kabels. Maar wanneer u een nieuwbouwhuis heeft of juist de hele tuin opnieuw wilt aanleggen moet u wel rekening houden met de diepte van de kabels. Bij een 220/230 volt-installatie moeten de kabels namelijk minimaal 50 centimeter diep liggen.
Wilt u niet uw tuinverlichting opnieuw aanleggen of is dit niet mogelijk? Dan zijn er nog genoeg opties. U kunt dan 12-volt buitenverlichting nemen. Deze kabels hoeven niet diep weggewerkt te worden en deze buitenlampen zijn veilig voor iedereen.

Genieten van uw tuinverlichting

Zoals u heeft gelezen is er misschien wel meer waar u rekening mee moet houden dan verwacht. Als u bovengenoemde stappen doorloopt en rekening houdt met onze tips, komt het in ieder geval goed. Zo creëert u gegarandeerd een goed verlichte en sfeervolle tuin. Bij Lampidee vindt u alle buitenverlichting waar u naar op zoek bent. Van wandlampen tot grondspots, ons assortiment zit er vol mee. U bent natuurlijk ook altijd welkom in een van onze winkels. Hier geven we u graag advies over tuinverlichting ontwerpen en het aanleggen van tuinverlichting. Ook bespreken we met genoegen de tuinverlichting tips en denken we mee met uw lichtplan. Dus kom eens langs of neem snel een kijkje in ons assortiment. Wie weet geniet u binnenkort al van een mooi verlichte tuin of balkon.