Eenvoudig een lichtplan maken doet u zo

Het maken van een lichtplan is altijd aan te raden bij het inrichten van uw interieur. Het is belangrijk om u af te vragen welk soort verlichting nodig is in welke ruimte binnen mijn interieur. Er zijn verschillende soorten verlichting:

 

 

In deze blog vertel ik u graag wat meer over deze vier verlichting ’s ideeën, welke u op een eenvoudige manier kunt gebruiken om uw eigen lichtplan te maken. We gaan niet in op het technisch vlak, maar deze blog dient meer als een rode draad tijdens uw zoektocht naar de juiste verlichting voor uw interieur!

Basisverlichting

Het woord basis duidt al naar de basis in de ruimte. Onder basisverlichting wordt er bedoeld dat er verlichting wordt geplaatst in de ruimtes die u dagelijks gebruikt of die bijvoorbeeld nodig zijn voor de dagelijkse looproute in uw woning. Basisverlichting kan zich uiten in o.a. plafondlampen. Deze lampen zijn vaak niet bedoeld als decoratief, maar moet het nodige licht gelijkwaardig laten uitstralen over het plafond, aan de wanden en/of op de vloer.

Functioneel verlichting

De functie van deze verlichting is dat er gericht licht wordt gecreëerd op de plekken waar het nodig is. Denk hierbij aan ruimtes zoals de keuken. Het is fijn om te zien wat u doet tijdens het koken. U wenst namelijk goed en functioneel licht om het lekkerste gerecht op tafel te krijgen. Daarvoor heeft u dus functioneel licht nodig, bijvoorbeeld kantelbare opbouwspots aan het plafond, die uw aanrechtblad uit lichten of inbouwspots om de andere hoeken van uw keuken te belichten. Met kantelbare spots kunt u dus gericht licht laten schijnen op plekken waar het nodig is.

Sfeerverlichting

Deze manier van verlichting zorgt voor een sfeervolle uitstraling binnen uw interieur. Denk hierbij aan een mooie lampenvoet met lampenkap voor op het dressoir. De schemerlamp schakelt u aan wanneer u gezellig ’s avonds op de bank zit en niet in het donker wilt zitten. Dit soort licht zorgt dus voor sfeer in huis en zal minder goed functioneel licht bieden. Tijdens de donkere dagen in de herfst- en winter periode zal er veel gebruik worden gemaakt van sfeerverlichting. De schermerlampen in iedere hoek van de ruimte zal worden gecombineerd met gezellig kaarslicht op tafel tijdens een gezellig film avondje op de bank.

Accentverlichting

Bij accentverlichting wordt vaak een object belicht, zoals een kunstobject, aankleding of iets wat prominent mag opvallen in het interieur. Boekenkasten, schilderijen, fotolijsten of andere aankleding van styling zullen hiermee worden belicht. Accentverlichting zet als het waren “het object in the spotlights’’. Dit wordt vaak bedoeld om extra aandacht te geven aan het object. Dit kunt u ook wel decoratieve verlichting noemen in vorm van spots, tafellampen en wandlampen.

Aan de slag!

Nu dat u weet welke soorten verlichting er zijn, kunt u aan de slag gaan binnen in het interieur. Bedenk dus welke functie en welk doel is er nodig en wat verwacht u van de lamp. Wat heeft u precies nodig hebt voor een goed lichtplan?:

 

1) Een plattegrond van uw woning (ruimte) of een leeg wit A4-papier.

2) Een zwarte fineliner

3) Een potlood

4) Een markeerstift

 

Indien u geen plattegrond heeft, kunt u een schets maken van de ruimte op een leeg A4-papier. Dit hoeft uiteraard niet op schaal worden ingetekend. Voorzie de wanden, ramen en deuren van zwarte lijnen met de fineliner, teken de meubels in met potlood en gebruik de markeerstift in een willekeurige kleur om de verlichtingspunten aan te geven. Benoem de meubels bij soort door gebruik te maken van een pijl met daarbij het soort meubel. Zo weet u bijvoorbeeld precies dat u bij de bank voornamelijk sfeerverlichting en bij uw keukenblok functioneel verlichting nodig heeft. Eigenlijk is dit een simpele manier om toch meer inzicht te krijgen over de ruimte en indeling. U krijgt dan zwart op wit meer beeld bij het organiseren en indelen van de soorten verlichting. Dit kunt u dus als rode draad gebruiken tijdens de zoektocht naar uw verlichting!

Vindt u het toch lastig om hierin de keuzes te maken? Schroom dan niet, en neem uw eigen lichtplan mee zodat wij met u kunnen meekijken. Wij helpen u graag verder met het indelen van uw ruimte en komen vast en zeker samen tot de juiste verlichting!

Kom dus langs voor meer informatie en advies over uw indeling van verlichting. Wij zitten graag met u rond de tafel om uw wensen en eisen in beeld te brengen en zorgen voor een passend advies op maat. Onze verlichtingsspecialisten staan u graag te woord in één van onze winkels of neem contact op via onze online-chat of klantenservice (076 30 30 582) van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00 uur.