Lichtplan maken

Eén van de belangrijkste elementen in de inrichting van een huis? Dat is de verlichting! En juist dit onderdeel van de inrichting wordt vaak vergeten of bewaard tot het laatste moment. Terwijl u met de juiste verlichting ontzettend veel sfeer kan toevoegen aan uw huis. We durven zelfs te zeggen dat een fijne sfeer in huis staat of valt met de keuze voor bepaalde lampen. Een lichtplan zorgt voor een goede keuze van de juiste lampen én het zorgt ervoor dat alle verlichting in huis op elkaar is afgestemd

Waarom een lichtplan?

Stel dat u een prachtig huis hebt kunnen kopen. Of misschien wilt u in uw huidige huis gaan voor een compleet nieuwe, andere inrichting, omdat u toe bent aan iets nieuws. Met de kleur van de meubels en de keuze voor een bepaalde vloer gaat u waarschijnlijk meteen aan de slag. Maar vergeet niet om eerst een stapje terug te doen en na te denken over de verlichting. De juiste verlichting zorgt er namelijk voor dat de meubels en andere accessoires helemaal tot hun recht komen.

Het maken van een lichtplan is ontzettend belangrijk voor het kiezen van de juiste verlichting. U wilt immers niet dat uw woonkamer of welke ruimte dan ook té erg verlicht is of dat de lichtkleuren van verschillende lampen erg van elkaar afwijken. De verlichting moet functioneel zijn, maar anderzijds moet het ook sfeer bieden en moeten de lampen passen in de rest van het interieur.

Verlichtingsplan opstellen

Of het nu gaat om een lichtplan voor de woonkamer, een lichtplan voor de keuken of een lichtplan voor de badkamer; de stappen die doorlopen moeten worden zijn hetzelfde. Wanneer u een verlichtingsplan opstelt, gaat u aan de slag met de plaats waar de verlichting komt, de sterkte van de lampen en ook de grootte ervan. Om dit te doen, is het belangrijk om de ruimte goed op papier te hebben staan.

Bij het opstellen van een lichtplan komt misschien meer kijken dan u van tevoren verwacht. Uiteraard maakt u zelf de keuze of u alles tot in de puntjes wilt uitwerken. Hieronder zetten wij de te doorlopen stappen voor het maken van een lichtplan op een rij.

Stap 1: een schets of tekening van het huis

Dit is de basis van het lichtplan. We moeten natuurlijk eerst weten hoe het huis er op papier uitziet, op welke plaats u welke meubels of hoekjes wilt én waar de aansluitpunten zich bevinden. Het is goed om dit allemaal duidelijk naar voren te laten komen in de tekening. De meubels kunnen er in getekend worden en geef bijvoorbeeld met cirkels of kruisjes aan waar de aansluitpunten zijn. Zowel in de muur als in het plafond.

Stap 2: de functies van de verschillende hoeken

De volgende stap is om te bepalen en te noteren welke activiteit waar in de ruimte wordt uitgevoerd. Denk hierbij na over waar de eettafel komt te staan en waar de zitplaatsen in de leefruimte komen. Maar houd ook rekening met een eventuele speelkamer voor kinderen, een hoekje om te studeren of te werken of een fijn plekje om te lezen. Voor iedere hoek is mogelijk andere verlichting nodig, dus het is goed om daar rekening mee te houden.

Stap 3: de basisverlichting

Bij het bepalen van welke verlichting op welke plaats moet komen, is het verstandig om te starten met de basisverlichting. Denk bijvoorbeeld aan lampen aan het plafond of hanglampen. De basisverlichting zorgt ervoor dat de verlichting goed wordt verdeeld over de ruimte. Denk hierbij goed na over waar de aansluitpunten en de stopcontacten zitten.

Stap 4: de sfeer- en decoratieve verlichting

Als u erover uit bent wat de basisverlichting wordt en waar dit moet komen, komt de sfeerverlichting en decoratieve verlichting aan bod. Deze verlichting heeft als hoofddoel niet het verlichten van de ruimte, maar het gaat vooral om het uiterlijk van de lamp én het moet sfeer bieden.

Hierbij is het in veel gevallen goed om te kiezen voor zacht licht. Lampen met dit licht verspreiden het licht op een egale manier. Het is het tegenovergestelde van direct licht, waarbij het licht gericht een kleine oppervlakte verlicht. Het hangt er uiteraard vanaf wat de functie is van de lichtbron en de ruimte, maar voor een gezellige sfeer raden wij aan om voor zacht licht te gaan.

Stap 5: het uitkiezen van de lampen

Wanneer u weet welke verlichting nodig is op welke plek om de ruimte op een goede en passende manier te verlichten, kan de verlichting daadwerkelijk worden uitgekozen. Voor welk type lamp kiest u? En welke stijl past het beste bij uw wensen?

U gaat op zoek naar de mooiste lampen die het beste in uw interieur passen en die het beste passen bij wat u wilt. Op deze manier is de verlichting in uw huis of appartement een prachtige toevoeging aan het geheel.

Een lichtplan laten maken

Het opstellen van een verlichtingsplan kunt u zelf doen, maar u kunt er ook voor kiezen om dit uit te besteden of het samen op te pakken met een partij die hierin gespecialiseerd is. Voor het opstellen van een lichtplan, kunt u uiteraard ook terecht bij Lampidee. Samen met u bekijken we de ruimte waarvoor u een nieuwe lamp of meerdere lampen nodig hebt en bekijken we de mogelijkheden. Op die manier kunt u een doordachte keuze maken bij het uitkiezen van nieuwe lampen.

Kunnen wij u helpen?

Bent u op zoek naar nieuwe verlichting, maar weet u niet precies wat past in de ruimte? Of bent u nieuwsgierig welke verlichting het best tot zijn recht komt bij u thuis? Neem contact met ons op of kom langs in één van onze winkels in Barendrecht, Breda, Spijkenisse of Utrecht. Samen met u bekijken onze specialisten graag naar alle mogelijkheden!