• Gratis bezorging vanaf €50
 • Onze klanten geven ons een 9.2
 • 4 echte lampenwinkels
 • Persoonlijk & deskundig advies
 • 14 dagen bedenktijd

Lichtplan maken

Eén van de belangrijkste onderdelen van een interieur is de verlichting! En juist dit onderdeel wordt vaak vergeten of bewaard tot het laatste moment. Terwijl je met de juiste verlichting ontzettend veel sfeer kan toevoegen aan jouw kamer en huis. Wij durven zelfs te zeggen dat een fijne sfeer in huis staat of valt met de keuze voor bepaalde lampen en lichtbronnen. Het maken van een lichtplan is dus belangrijk voor elk huis.

Hulp nodig?

Schakel Lampidee in voor jouw project! Neem via de onderstaande formulier contact met ons op voor een lichtplan op maat. 

Hoe maak je een goed lichtplan?

Het maken van een goed lichtplan kan iedereen en hoeft niet veel te kosten, want met ons stappenplan kan iedeereen een goed lichtplan maken. In de onderstaande video leggen we in het kort uit hoe je zelf een lichtplan kan maken:

Stappenplan voor het perfecte lichtplan thuis

Hieronder vind je ons stappenplan voor het maken van een goed, doordacht en sfeervol lichtplan voor jouw thuis. Of je nu een nieuwe woning betrekt, een renovatie plant of gewoonweg je interieur wilt verfrissen, een goed lichtplan is essentieel voor de sfeer en functionaliteit van elke ruimte, woonkamer of keuken.

Stap 1: Teken je kamer en plaats je meubels in de ruimte

Neem de tijd om jouw woonkamer, keuken, badkamer of slaakamer in jouw huis te bekijken. Let op de natuurlijke lichtinval, de functie van de ruimte en eventuele specifieke activiteiten die er gaan plaatsvinden. Bedenk goed waar jouw meubelen komen te staan. Noteer waar donkere hoeken zijn, waar plekken zijn die extra verlichting nodig hebben en gebieden waar sfeerverlichting gewenst is.

Start met het maken van een plattegrond van jouw ruimte op een A4 papier. Teken hierin de meubels, ramen, spiegels en televisie. Vergeet niet je stopcontacten en je elektrapunten in te tekenen. Het beste kan je dit op ruitjespapier doen. Heb je geen ruitjespapier? We hebben speciaal voor jou een template gemaakt en deze kan je hieronder downloaden:

Stap 2: Bepaal de functie van de ruimte

Elke ruimte in huis heeft een andere functie. In de woonkamer wil je lekker kunnen rusten of televisie kijken en in de keuken wil je goed kunnen koken. Bepaal per ruimte de functie(s) en wat je er wilt gaan doen. Dit is zeer belangrijk voor je lichtplan. Bijvoorbeeld als je aan je eettafel ook wilt gaan werken, dan heb je andere soort verlichting nodig dan als je er alleen sfeervol wilt eten. Bij elke functie hoort een andere soort verlichting, die je nodig hebt. We hebben 4 soorten verlichting: Basis-, Sfeer-, Taak en Accentverlichting. Plaats basisverlichting in de ruimte voor de algemene verlichting, gebruik sfeerverlichting op plekken waar je het gezellig wilt creëren en gebruik taakverlichting voor specifieke gebieden die extra belicht moeten worden zoals op een kookeiland of leeshoek. 

Stap 3: Kies je basisverlichting

Basisverlichting is altijd het eerste licht dat je aandoet in een ruimte en zorgt voor een algehele verlichting van de ruimte. Het heeft daarom als doel om een hele ruimte gelijkmatig te verlichten. Je kan hier bijvoorbeeld denken aan hanglampen, plafondlampen of inbouwspots. Basisverlichting komt in elke ruimte voor, van de slaapkamer tot de bijkeuken en van de woonkamer tot het toilet. Basisverlichting in de woonkamer, eetkamer en slaapkamer worden vaak gecombineerd met sfeerverlichting en hebben dan een dubbele functie.

TIPS: 

 • Wil je in de keuken licht dat goed verdeeld is over de gehele ruimte, kies dan voor meerdere inbouwspots in het plafond;
 • Gebruik de Sapana plafondlamp of Dora plafondlamp als basis verlichting in de badkamer, bijkeuken, toilet of zolder;
 • Combineer in de eetkamer basis- en sfeerverlichting door een mooie hanglamp te plaatsen boven je eettafel.

 

Sapana plafondlamp d:30 cmSapana plafondlamp d:30 cm
Sapana plafondlamp d:30 cm
Dora plafonnière d:30 cmDora plafonnière d:30 cm
Dora plafonnière d:30 cm

Stap 4: Voeg sfeerverlichting toe aan je interieur

Sfeerverlichting verlichting is bedoeld om de sfeer, gezelligheid en ambiance te creëren in een ruimte. Meestal is deze verlichting warmer, zachter en subtieler van kleur. Vaak worden basis- en sfeerverlichting gecombineerd in dezelfde lamp door gebruik te maken van mooie dimbare lichtbronnen in hanglampen, staande lampen, lampenvoeten en tafellampen. Sfeerverlichting creëert dus een warme en uitnodigende sfeer. Daarom wordt het vaak gebruikt in woonkamers, slaapkamers en eetruimtes om een ontspannen en gezellige omgeving te creëren. Sfeerverlichting is naar onze mening de belangrijkste verlichting in huis.

TIPS: 

 • Wil je ideeën en inspiratie opdoen hoe anderen hun huis of kamer verlichten? Kijk dan eens op onze inspiratiepagina. Hierop staan allemaal sfeerfoto's bij klanten thuis;
 • Wil je aan de eettafel ook gaan werken? Kies dan een lamp of lichtbron waar het licht kleur instelbaar is. Warm licht voor gezellig tafelen en wat witter licht om bij te werken. Een voorbeeld is de Pure-Moto Rise hanglamp;
 • Gebruik de Jamiri vloerlamp met lampenkap om in je woonkamer sfeer en warmte te creëren. Deze lamp kan je ook in 3D bekijken in je eigen ruimte;
 • Heb je een lange tafel en wil je dat je het licht mooi verdelen over de eettafel? Hang twee of meerdere losse hanglampen op, zoals de Elati hanglamp.

 

Jamiri vloerlampJamiri vloerlamp
Jamiri vloerlamp met bronze lampenkap
Elati hanglamp d:40 cmElati hanglamp d:40 cm
2x Elati hanglamp d:40 cm

Stap 5: Bepaal waar praktische verlichting moet komen 

Praktische verlichting bestaat uit 2 soorten: Taakverlichting en Accentverlichting. Taakverlichting is gericht op het verlichten van gebieden waar activiteiten worden uitgevoerd die extra licht nodig hebben, zoals de keuken, leesplekken, bureaus en werkplekken. Voorbeelden zijn railverlichting, leeslampen en bureaulampen. Plaats dus taakverlichting boven of op een bureau, boven een aanrecht/kookeiland, in een leeshoek of naast een fauteuil. Accentverlichting gebruik je in je lichtplan om specifieke objecten zoals een kledingkast of kunstwerken extra uit te lichten. Je kan hier denken aan opbouwspots en railverlichting.

TIPS: 

 • Heb je in één ruimte meerdere gebieden die extra belicht moeten worden, zoals in een keuken? Kies dan voor railverlichting. Hiermee kan je met 1 lamp een hele ruimte voorzien van sfeerverlichting en taakverlichting;
 • Lees je veel als je lekker in je fauteuil zit, zet dan naast je stoel een mooie leeslamp voor direct licht op jouw boek of tijdschrift.

 

Lichtadvies over railverlichting in een keuken Lichtadvies over railverlichting in een keuken
Lichtadvies over railverlichting in een keuken
Astro leeslamp zwartAstro leeslamp zwart
Astro leeslamp zwart

Stap 6: Kies je juiste lichtbronnen voor jouw lampen

Als je hebt bepaald waar welke soort verlichting moet komen, is het tijd om je lampen en lichtbronnen te gaan kiezen. Denk aan hierbij ook aan dimmers en de kleurtemperatuur van de lichtbron. Dimmers bieden namelijk flexibiliteit en stellen je in staat om de helderheid van het licht aan te passen aan verschillende behoeften en stemmingen. Overweeg ook de kleurtemperatuur van de lampen. Warmere kleurtemperaturen (zoals 2700K-3000K) creëren een gezellige sfeer, terwijl koelere temperaturen (zoals 4000K-5000K) meer geschikt zijn voor functionele ruimtes zoals keukens en badkamers.

TIPS: 

 

Met dit stappenplan kan jij aan de slag om thuis een mooi lichtplan te maken. Lukt dit niet en heb je hulp nodig? Schakel dan onze lichtexperts in, want wij helpen je graag met een sfeervol lichtplan! Neem via het bovenstaande formulier contact met ons. Bellen mag ook altijd op 076-3030582. Onze lichtexperts zijn van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur beschikbaar voor al je vragen.

Sinula lampenvoet met gouden lampenkapSinula lampenvoet met gouden lampenkap
Sinula lampenvoet met gouden lampenkap
Seattle hanglamp d:50 cm naturelSeattle hanglamp d:50 cm naturel
Seattle hanglamp d:50 cm naturel