Lumen & kelvin! Wat is dat?

Voor veel mensen is het woord ‘lumen‘ en 'kelvin' een groot vraagteken als het over lichtbronnen gaat. Vroeger keek u namelijk naar het wattage van een lamp en u wist gelijk hoeveel licht een lamp geeft, wat hij verbuikt en welke lichtkleur deze heeft. Tegenwoordig is met LED lampen alles anders geworden en zeggen lumen en kelvin op een verpakking meer. De gewone gloeilampen met hun ‘oude wattage’ (zoals ze dat noemen) worden niet meer gemaakt. Tegenwoordig zijn de gloeilampen vervangen door LED lampen. De wattage van LED lampen zijn heel anders dan de wattage van gloeilampen, maar ze geven wel dezelfde lichtopbrengst. Om deze lichtopbrengst te kunnen vergelijken, spreken we over lumen en om de lichtkleur te vergelijken spreken we van kelvin.

Wat is lumen en kelvin?

Lumen is een maatstaf voor de totale hoeveelheid licht die een lamp uitstraalt. Met andere woorden: de totale lichtopbrengst van een lamp. Wattage is namelijk het licht/energieverbruik van een lamp. Hoe kunnen we nu de wattage van de “oude” gloeilamp omrekenen naar lumen? Hieronder hebben we een voorbeeld:

Gloeilamp wattage vs lumen (lichtopbrengst)

25 watt <=> 200 - 300 lumen

40 watt <=> 400 - 500 lumen

60 watt <=> 700 - 800 lumen

100 watt <=> meer dan 1.100 lumen

Kijk dus altijd eerst naar het aantal lumen i.p.v. wattage als u opzoek bent naar een nieuwe lamp, want niet elke lamp heeft dezelfde wattage met dezelfde lumen! Naast lumen heeft u in de verlichtingswereld ook verschillende soorten kleurtemperaturen. Nu hoor ik u denken: ‘kleurtemperaturen?’ Juist ja! Het is eigenlijk precies zoals u het zegt; verschillende soorten kleuren licht. Het heeft te maken met hoe wit of hoe geel het licht is. U kunt het dus zo eigen maken als u zelf wilt. U moet het eigenlijk zien als een berg, hoe hoger u gaat in het getal, hoe kouder dus witter het licht wordt. Vroeger hadden we het over warm wit, koud wit, cool white enzovoort, maar ook hierin geldt dat dit bij LED lampen moeilijk te vergelijken is. De ene LED lamp heeft een andere lichtkleur dan de anderen. Hieronder vindt u een overzicht met welke lichtkleuren horen bij welke kelvin waarde:

Lichtkleur benaming vs kelvin waarde

Extra koel wit  = 8000 kelvin 

Koel wit  = 5000 kelvin 

Neutraal wit  = 3000

Kelvin Warm wit = 2400 tm 2700 kelvin 

Extra warm wit= 2200 kelvin

Bepaal dus zelf de warmte in uw huis en maak het helemaal eigen!