Badkamer verlichting en veiligheid

Geschreven door: Onze lampenexpert Maarten

De badkamer is tegenwoordig niet alleen een functionele ruimte, maar ook een ruimte waar men tot rust komt na een drukke dag. De verlichting in de badkamer is met deze trend meegegaan en is tegenwoordig niet meer alleen het standaard plastic bolletje voor aan het plafond, maar er is een grote keuze aan verschillende wand- en plafondlampen in de verschillende stijlen.

Badkamer verlichting moet niet alleen mooi en trendy zijn, maar nog belangrijker is dat lampen in de badkamer veilig zijn. Hoe zit het met de veiligheid van lampen? Hoe waterdicht moet je lamp zijn? Wat is de IP waarde en welke heb ik nodig? Dit soort vragen komen vaak voorbij als mensen lampen gaan kopen voor de badkamer. Elektriciteit en vocht gaan totaal niet samen en daarom moeten lampen voor in de badkamer patwaterdicht zijn.

 

Vanuit de Europese Unie zijn er aan badkamer lampen strenge veiligheidsregels gesteld en moet iedere badkamerlamp een IP waarde hebben. De IP waardes zijn de geldende norm voor het gebruik van verlichting in vochtige ruimtes. Hoe hoger de IP waarde, hoe beter de verlichting bestand is tegen vocht en water. Over het algemeen zijn lampen met een IP waarde van IP44 geschikt voor de algemene verlichting in de badkamer. Verlichting met een IP waarde van IP21 kunnen gebruikt worden bij de wastafel. 


Welke IP waardes zijn er:

  - IP21 – bescherming tegen druppelend water

   - IP44 – spatwater dicht

    - IP54 – Stofvrij en spatwater dicht

     - IP65 – bescherming tegen waterstralen

     Een badkamer kan je eigenlijk opdelen in een aantal zones. Elke zone heeft dan zijn eigen IP-waarde. In onderstaande afbeelding staan de verschillende zones aangeduid in de badkamer:

     - Zone 0 minimaal IP 65

     - Zone 1 minimaal IP 45

     - Zone 2 minimaal IP 44

     - Zone 3 minimaal IP 21

     Badkamer verlichtingtips:

     - Wil je inbouw spots gaan gebruiken in je badkamer, dan kan je het beste kiezen voor een laag spanning 12 volt (=12v) oplossing. Je maakt dan gebruik van een transformator om 230 volt naar het veilige 12 volt om te zetten.

     - Je wilt de badkamer gebruiken om lekker tot rust te komen in bad of onder de douche, maar aan de andere kant wil je graag goede verlichting hebben als je in de spiegel kijkt. Er zijn verschillende manieren om dit op te lossen:

     a) Gebruik een dimmer op de badkamer verlichting. Hiermee kan je de lichtsterkte en sfeer van de verlichting goed instellen. Let er wel op dat de gebruikte lichtbronnen dimbaar zijn. Dit is namelijk niet bij elke energiezuinige spaar- en LED lampen het geval.

     b) Gebruik meerdere lampen in je badkamer zodat je de lampen onafhankelijk van elkaar kunt aan en uit zetten.

     - De verlichting in je badkamer brandt vaak kort, maar je wilt wel gelijk een goede verlichting hebben en dan het liefst nog energiezuinig. Een groot aantal spaarlampen hebben een opwarmtijd, waardoor het vaak 1 à 2 minuten duurt voordat de volledige lichtsterkte is bereikt. Als je prioriteit geeft aan direct goede verlichting gebruik dan lampjes die snel startend zijn, zoals gloei- en halogeenlampen. Maar deze lampjes zijn niet energiezuinig. Wil je energiezuinig en direct goed licht hebben, dan kan je het beste LEDlampen gebruiken.

     Heb je meer vragen over badkamerverlichting of wil je een goede indruk krijgen welke badkamerlampen er allemaal te koop zijn? Kom dan naar één van onze winkels of kom naar onze speciale badkamer pagina