Philips Hue! Hoe werkt het?

Geschreven door: Onze lichtspecialist Maarten

 

De nieuwste techniek om je lampen te dimmen, zijn de lampen van Philips Hue. Het merk Philips kennen we allemaal, maar Philips Hue is misschien iets wat je nu voor het eerst hoort. Philips Hue lampen zijn lampen die je op afstand kan bedienen door middel van een app op je telefoon/tablet of via een afstandsbediening.

 

Philips Hue heeft zijn eigen collectie, die bestaat uit hang-, tafel-, vloerlampen, plafonnières en (opbouw)spots. Deze kunnen allemaal gedimd worden d.m.v. de meegeleverde afstandsbediening of via een app. Met de afstandsbediening kan je de lamp dimmen maar ook de lamp in verschillende wit tinten zetten zoals blauw wit licht of het tegenovergestelde warm oranje licht. Zo kan je sfeer creëren en mocht je even het felle licht nodig hebben, is dat ook een optie. Deze techniek zit allemaal in de lamp zelf.

Als je deze lampen met je smartphone of tablet wilt bedienen, heb je de Philips Hue app en Bridge nodig. De Bridge is een kastje dat je aansluit op je wifi router en door middel van de app verbinding maakt met de lamp. De App is te downloaden in elke app store op je telefoon. Met deze app kan je de lamp op afstand bedienen, aan-uit doen, dimmen of de lichtkleur instellen.

 

Naast de Philips Hue armaturen hebben ze ook losse lichtbronnen in verschillende maten en soorten. Deze lampen kan je in elk willekeurig armatuur doen en gebruik maken van de mogelijkheden van Philips Hue. Hiermee wordt jouw lamp smart! Sinds een jaar heeft Philips heeft ook zijn eigen losse lampen uitgebracht met een leuke spiraalvorm in de binnenkant. Wij noemen dit filament lampen en deze lampen zijn perfect om te gebruiken in open of heldere lampen. Dus lampen waarin je de lichtbron ziet. Deze Philips Hue Filament lampen hebben we in verschillende vormen en maten en geeft een warme en gezellig uitstraling aan je lamp.

Naast gebruik van de app via de Bridge hebben de nieuwe generatie Hue lampen ook een Bluetooth functie. Je hebt dan geen Bridge nodig en de lampen maken via Bluetooth contact met je telefoon. Hiermee kan je dan je lampen bedienen en dimmen. Er zit wel een nadeel aan deze functionaliteit, want het werkt alleen binnen in huis. Met de Bluetooth app kan je alleen dimmen en helaas niet de lampen veranderen van kleur. Daarnaast vervalt de verbinding met je lampen als je van huis weg gaat en moet je opnieuw contact maken met je lampen via bluetooth als je weer thuis bent. Een ander nadeel is dat je geen andere Bluetooth verbindingen kan maken, bijvoorbeeld met je Bluetooth speaker, in huis als je telefoon is aangesloten op de Hue lampen.

 

Als je het toch fijn vindt om een lamp te bedienen met een afstandsbediening, dan is dit systeem wel erg handig. De afstandsbediening van Hue wordt vaak gebruikt, omdat deze goed en handig te bedienen is, de knoppen zijn groot en duidelijk ongeacht welke leeftijd dan ook! Je kan de afstandsbediening los kopen en koppelen met je Hue lamp. Dus mocht je lekker op de bank liggen met  een  kop thee en het licht aan willen hebben, hoef je nu dus niet meer naar de lichtknop te lopen met het Philips Hue systeem.

 

Met een Philips Hue Bridge heb je veel mogelijkheden. Je kan tot wel 50 lampen op aansluiten op deze Bridge. In vergelijk: op de afstandsbediening kan je maar 10 lampen koppelen. Daarnaast heeft de afstandsbediening nog een nadeel. Je kan namelijk alle lampen niet apart bedienen met 1 afstandsbediening. Dat wil zeggen dat als je 1 lamp dimt, de rest ook mee doet. Wil je al je lampen toch apart bedienen? Dan heb je voor elke lamp een aparte afstandsbediening nodig of de Bridge gaan gebruiken met je smartphone. 

Welke mogelijkheden heb je met een Bridge?

Met de Hue Bridge kan je via de Hue app het huis in kopjes (ruimtes) verdelen. Zo kan je in de app een kopje met ‘eetkamertafel’, ’tuinverlichting’  of ‘keuken’ maken. Zo weet je precies welke lamp je wilt regelen in huis. Je kan ook lichtroutines instellen via de app, zodat je lampen op een bepaald tijdstip aangaan. Dit wordt veel gebruikt tegen inbrekers.

De Bridge werkt zelfs met Alexa of Google Assistent en zo kan je de lampen met je stem bedienen. Je kan de lamp dan in- of uit schakelen en dimmen. Wat ook mogelijk is, is om de lampen aan te laten gaan wanneer er muziek speelt. Je kan verschillende scene maken op de app. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat als je Netflix kijkt, alle lampen om je heen worden uitgeschakeld of een ochtend scene dat als je wakker word de lampen in je slaapkamer ook aangaan.

White ambiance & Color Ambiance

Binnen de Philips Hue lampen hebt je twee soorten licht ambiance, namelijk White ambiance en Color Ambiance. Maar wat betekent dit precies?

(White ambiance)

(Color Ambiance)

White ambiance houdt eigenlijk in dat de lamp verschillende soorten wit tinten heeft. Je kan daarbij kiezen tussen warm wit of juist koel daglicht. Philips heeft losse led smart lampen die je in een armatuur kunt draaien. Deze White Ambiance lichtbron heeft wel 50.000 verschillende wit tinten! Zo heb je altijd het juiste licht als je aan het werk bent of juist lekker aan ontspannen bent. Deze lamp kan je ook met Bluetooth bedienen of voor nog meer mogelijkheden koppen met de Bridge.

 

Deze lampen bestaan ook in Color ambiance, en de naam zegt het eigenlijk al. Een kleurlamp! Met deze lamp kan je wel 16 miljoen kleuren instellen en dat zijn er ontzettend veel. Noem een kleur en deze zit erbij. Deze lamp kan je ook in de witte kleuren zetten.

Wat een techniek ook tegenwoordig! Super handig!