Lichtadvies op maat

Een plafondlamp boven de eetkamertafel, spotjes in de keuken en een lamp boven de spiegel in de badkamer; de mogelijkheden binnen verlichting zijn eindeloos. En het is ook nog eens van groot belang dat de verschillende soorten verlichting op elkaar zijn afgestemd. Alles voor een zo goed mogelijke verlichting van de ruimte, zowel functioneel als ter decoratie. Bij de inrichting van een huis komt ontzettend veel kijken. Zeker wanneer u een hele ruimte of misschien zelfs een hele woning gaat inrichten, is het belangrijk om stil te staan bij de functie van de verlichting. Voordat u bepaalde keuzes maakt, moet u goed weten wat de mogelijkheden zijn en hoe de verlichting zo goed mogelijk tot zijn recht komt.

Verlichting: wat zijn de mogelijkheden?

Voordat een lichtplan opgesteld kan worden, is het goed om te weten welke soorten verlichting er allemaal zijn. Een lichtplan wordt vervolgens opgesteld aan de hand van uw wensen en uiteraard (de indeling van) de ruimte. U wilt immers wel het perfecte licht voor boven de eetkamertafel. En wat voor lamp heeft u nodig voor sfeer in een gezellige zithoek? In de verlichting spreken we over vijf verschillende soorten: basisverlichting, accentverlichting, functionele verlichting, sfeerverlichting en decoratieve verlichting. Wat dit precies inhoudt leggen we hieronder uit.

Basisverlichting

Deze vorm van verlichting wordt ook wel algemene verlichting genoemd. De basisverlichting zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het licht in de ruimte. Het is het licht om u wegwijs in huis te maken. Hierbij gaat het vooral om wand- en plafondlampen; de verlichting die aangaat wanneer u de schakelaar naast de deur aanzet.

Accentverlichting

De naam doet het al vermoeden: accentverlichting legt de nadruk op een bepaald accent. Dit wordt ook wel gerichte verlichting genoemd; deze verlichting verlicht een specifieke plaats in de ruimte. Denk aan het uitlichten van een schilderij, maar ook kunt u kiezen voor spots, bijvoorbeeld in de keuken, die schijnen op een bepaald deel in de ruimte.

Functionele verlichting

De functionele verlichting in een ruimte heeft een duidelijke taak, een functie. Met deze verlichting wordt de zichtbaarheid van een ruimte of een specifieke plek binnen die ruimte verhoogd. Het licht is vaak koel en wit. Het is goed om functionele verlichting altijd te combineren met basisverlichting om te komen tot een gedegen verlichting van de ruimte.

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting kenmerkt zich anders dan de bovenstaande drie vormen van verlichting, door zacht, knus en gezellig licht. Het resulteert in een warme lichtkleur, waardoor het licht een warme uitstraling geeft aan de ruimte. Denk aan de hanglampen boven de eetkamertafel, de staande lamp op het bureau waar u werkt of studeert of de verlichting boven de spiegel in de badkamer.

Decoratieve verlichting

Wilt u de ruimte helemaal af maken en naar uw smaak de puntjes op de ‘i’ zetten? Dat doet u met decoratieve verlichting. De lampen geven indirect licht af wat over het algemeen niet fel is. Denk aan een lichtslinger of een lichtsnoer, maar ook een neon art letter valt hieronder. Deze verlichting heeft niet als hoofddoel om de ruimte goed te verlichten, maar kan uiteraard wel onderdeel zijn van uw lichtadvies. We zien het dan als aanvulling op de andere verlichting in de ruimte.

Het kiezen van de juiste verlichting

Nu u weet welke vormen verlichting er zijn, kunnen we ingaan op de aanpak voor het kiezen van de juiste verlichting. Als u dit goed wilt doen, gaat u aan de slag met een lichtplan, een eventuele lichtberekening en een uiteindelijk lichtadvies. Bij Lampidee kunnen we u helpen bij het maken van de keuzes hiervoor en kunnen we een lichtadvies voor u of samen met u opstellen.

Het lichtplan

Met een lichtplan bedoelen we een plattegrond of tekening van de ruimte waarop staat aangegeven waar de verlichting uiteindelijk komt. Hierbij houden we rekening met de vorm en indeling van de ruimte, maar ook met de plaats waar de meubels komen en de functie van de verschillende soorten verlichting in bijvoorbeeld de woonkamer, de keuken en de badkamer. Om een boek te lezen of om te studeren heeft u immers feller licht nodig dan wanneer u een avondje gaat borrelen met vrienden of tv kijkt op de bank. Zaken om rekening mee te houden in het lichtplan!

De lichtberekening

Het maken van een lichtberekening gaat nog een stap verder dan het opstellen van een lichtplan. Een lichtberekening is ook zeker niet in alle gevallen nodig. Maar wanneer u een grote ruimte inricht, kan het in sommige gevallen wel handig zijn. In een lichtberekening komen de sterktes van de verlichting naar voren. Dit is niet iets wat u zomaar zelf kunt doen; dit gebeurt met speciale software. Door het maken van een lichtberekening wordt achterhaald of er voldoende licht is en of het licht het gewenste resultaat biedt. Een lichtberekening kan ook gemaakt worden in een 3D tekening, waardoor u uzelf er meer bij voor kunt stellen hoe het in de werkelijkheid gaat zijn.

Het uiteindelijke lichtadvies

Het lichtplan en de lichtberekening zijn onderdeel van het lichtadvies, maar ook vindt u hierin bijvoorbeeld een productadvies, visualisaties of een moodboard. Eigenlijk alles wat u nodig heeft om te kiezen voor de juiste verlichting. Met een goed lichtadvies voegt u de juiste verlichting toe aan een ruimte. Op die manier wordt alles op de juiste manier verlicht. Van een schilderij tot het bureau waaraan u werkt en van het aanrechtblad tot de eetkamertafel in de woonkamer.

Een lichtadvies is essentieel hierin.

In het lichtadvies wordt rekening gehouden met uw interieur, de indeling van de ruimte, de functie van het licht en hoe de ruimte gebruikt wordt. Wanneer dit allemaal wordt samengevoegd, kan precies bepaald worden welk licht waar nodig is.

Lichtadvies door onze specialisten

Bij Lampidee denken we graag met u mee. We richten ons op uw wensen, zodat we samen tot de beste verlichting kunnen komen. Wij zorgen voor een lichtadvies op maat. Of u nu op zoek bent naar verlichting voor een specifieke ruimte of naar nieuwe lampen die aansluiten op de verlichting die er al is; samen met u gaan we voor het beste. Hoe groot of klein jouw wens ook is, onze specialisten staan voor u klaar. Neem contact met ons op over de mogelijkheden of kom langs in één van onze winkels. Dan gaan we samen met u aan de slag!