Veelgestelde vragen (FAQ)

LED verlichting

LEDs oftewel Light Emitting Diodes bestaan uit halfgeleiders, die licht uitstralen als er elektriciteit doorgaat. Een enkele LED is klein en geeft relatief weinig licht. Door meerdere LEDs te groeperen wordt de lichtopbrengst verhoogt en daarom is een LED-lamp opgebouwd uit een groep van LEDs. De kleur van een LED hangt af van het gebruikte materiaal. De voordelen van LED zijn dat ze 8x langer meegaan dan een spaarlamp; wel 35x langer dan een gloeilamp; weinig elektriciteit gebruikt en dus ook niet warm wordt. LED lampen zijn tegenwoordig leverbaar in de meest voorkomende fittingsoorten. LEDs zijn dus zeer energiezuinig en gaan zo’n tien jaar mee.

on 18 feb. 2013

LED verlichting heeft een aantal belangrijke voordelen m.b.t. gloei-, halogeen en spaarlampen, namelijk:

  • Laag energieverbruik;
  • Led lampen gaan gemiddeld tussen de 10.000 en 30.000 branduren mee;
  • Ze geven nauwelijks warmteverlies / ontwikkeling af
  • Verbruiken tussen de 50 en 120 lumen per watt
  • Ze hebben geen opwarmtijd, zoals bij spaarlampen het geval is
  • Ze zijn erg milieuvriendelijk door het lage energie- en warmteverbruik
on 2 feb. 2018

Dat is natuurlijk per huishouden verschillend en daarom moeilijk in het algemeen te beantwoorden maar bij een gemiddelde gezinssamenstelling kan er met led verlichting al snel tot 270 euro per jaar bespaard worden. Tel daarbij op dat een led lichtbron ook nog eens minimaal 5 tot 7 jaar meegaat t.o.v. 1 tot 2 jaar bij een traditionele lichtbron en u komt al snel op een bedrag van ca. 290 euro per jaar.

Voor meer informatie over energie besparen met LED verlichting kijk op de site van Milieucentraal.

on 18 feb. 2013

De eerste generatie led lampen gaven inderdaad een koel en blauw licht, inmiddels is dit doorontwikkeld en kunt u led lampen kiezen met hetzelfde warme licht als u gewend bent van gloeilampen. De huidige generatie LED is ook verkrijgbaar in nog warmere kleuren, zoals flame kleur of filament lampen. 

on 13 feb. 2018