Ricardo Berends

Eenvoudig een lichtplan maken doet u zo

Het maken van een lichtplan is altijd aan te raden bij het inrichten van uw interieur. Het is belangrijk om u af te vragen welk soort verlichting nodig is in welke ruimte binnen mijn interieur. Er zijn verschillende soorten verlichting:

 

 

In deze blog vertel ik u graag wat meer over deze vier verlichting ’s ideeën, welke u op een eenvoudige manier kunt gebruiken om uw eigen lichtplan te maken. We gaan niet in op het technisch vlak, maar deze blog dient meer als een rode draad tijdens uw zoektocht naar de juiste verlichting voor uw interieur!

Basisverlichting

Het woord basis duidt al naar de basis in de ruimte. Onder basisverlichting wordt er bedoeld dat er verlichting wordt geplaatst in de ruimtes die u dagelijks gebruikt of die bijvoorbeeld nodig zijn voor de dagelijkse looproute in uw woning. Basisverlichting kan zich uiten in o.a. plafondlampen. Deze lampen zijn vaak niet bedoeld als decoratief, maar moet het nodige licht gelijkwaardig laten uitstralen over het plafond, aan de wanden en/of op de vloer.

Functioneel verlichting

De functie van deze verlichting is dat er gericht licht wordt gecreëerd op de plekken waar het nodig is. Denk hierbij aan ruimtes zoals de keuken. Het is fijn om te zien wat u doet tijdens het koken. U wenst namelijk goed en functioneel licht om het lekkerste gerecht op tafel te krijgen. Daarvoor heeft u dus functioneel licht nodig, bijvoorbeeld kantelbare opbouwspots aan het plafond, die uw aanrechtblad uit lichten of inbouwspots om de andere hoeken van uw keuken te belichten. Met kantelbare spots kunt u dus gericht licht laten schijnen op plekken waar het nodig is.

Sfeerverlichting

Deze manier van verlichting zorgt voor een sfeervolle uitstraling binnen uw interieur. Denk hierbij aan een mooie lampenvoet met lampenkap voor op het dressoir. De schemerlamp schakelt u aan wanneer u gezellig ’s avonds op de bank zit en niet in het donker wilt zitten. Dit soort licht zorgt dus voor sfeer in huis en zal minder goed functioneel licht bieden. Tijdens de donkere dagen in de herfst- en winter periode zal er veel gebruik worden gemaakt van sfeerverlichting. De schermerlampen in iedere hoek van de ruimte zal worden gecombineerd met gezellig kaarslicht op tafel tijdens een gezellig film avondje op de bank.

Accentverlichting

Bij accentverlichting wordt vaak een object belicht, zoals een kunstobject, aankleding of iets wat prominent mag opvallen in het interieur. Boekenkasten, schilderijen, fotolijsten of andere aankleding van styling zullen hiermee worden belicht. Accentverlichting zet als het waren “het object in the spotlights’’. Dit wordt vaak bedoeld om extra aandacht te geven aan het object. Dit kunt u ook wel decoratieve verlichting noemen in vorm van spots, tafellampen en wandlampen.

Aan de slag!

Nu dat u weet welke soorten verlichting er zijn, kunt u aan de slag gaan binnen in het interieur. Bedenk dus welke functie en welk doel is er nodig en wat verwacht u van de lamp. Wat heeft u precies nodig hebt voor een goed lichtplan?:

 

1) Een plattegrond van uw woning (ruimte) of een leeg wit A4-papier.

2) Een zwarte fineliner

3) Een potlood

4) Een markeerstift

 

Indien u geen plattegrond heeft, kunt u een schets maken van de ruimte op een leeg A4-papier. Dit hoeft uiteraard niet op schaal worden ingetekend. Voorzie de wanden, ramen en deuren van zwarte lijnen met de fineliner, teken de meubels in met potlood en gebruik de markeerstift in een willekeurige kleur om de verlichtingspunten aan te geven. Benoem de meubels bij soort door gebruik te maken van een pijl met daarbij het soort meubel. Zo weet u bijvoorbeeld precies dat u bij de bank voornamelijk sfeerverlichting en bij uw keukenblok functioneel verlichting nodig heeft. Eigenlijk is dit een simpele manier om toch meer inzicht te krijgen over de ruimte en indeling. U krijgt dan zwart op wit meer beeld bij het organiseren en indelen van de soorten verlichting. Dit kunt u dus als rode draad gebruiken tijdens de zoektocht naar uw verlichting!

Vindt u het toch lastig om hierin de keuzes te maken? Schroom dan niet, en neem uw eigen lichtplan mee zodat wij met u kunnen meekijken. Wij helpen u graag verder met het indelen van uw ruimte en komen vast en zeker samen tot de juiste verlichting!

Kom dus langs voor meer informatie en advies over uw indeling van verlichting. Wij zitten graag met u rond de tafel om uw wensen en eisen in beeld te brengen en zorgen voor een passend advies op maat. Onze verlichtingsspecialisten staan u graag te woord in één van onze winkels of neem contact op via onze online-chat of klantenservice (076 30 30 582) van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00 uur. 

 

 

Najaars trends!

De kleur zwart is niet meer weg te denken binnen het interieur. Zo geldt dit ook in de verlichtingswereld. Het is stijlvol, stoer én tegelijkertijd tijdloos. De combinatie met natuurlijke accentkleuren en materialen is dit de perfecte match om in uw interieur sfeervol te maken. In deze blog vertel ik graag over de najaar trends van kleuren, materialen maar ook over de nieuwste technologie van o.a. smart-verlichting en dimfuncties.

Zwart x goud

Inderdaad, de kleur zwart is niet meer weg te denken. Zo als het vroeger roestvrijstaal of messing moest zijn, is de kleur zwart nu helemaal het einde. Als extra toevoeging wordt dit gecombineerd met goud: en je hebt een perfecte match. Dit is inmiddels een hoofdtrend geworden en zal de komende jaren blijvend zijn. Hierdoor ontbreekt dit totaalbeeld niet in de collectie van Lampidee. Bij Lampidee vindt je diverse lampen met gouden accenten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Roxie opbouwspot met een gouden rand rondom de spot, de Prebone vloerlamp met bladgoud aan de binnenkant of de Lekar serie met goud/antiek brons fittingen. Maak de perfecte match met deze lampen in uw moderne, eigentijdse of industriële interieur!

 

Rotan

Dit natuurlijke product komt af van rietplanten waar rietstengels worden gebruikt in o.a. hanglampen. Deze rotan hanglampen geven al een bepaalde sfeer af zonder dat je de lamp aanzet. De naturel kleur geeft al enige rust af en biedt veel mogelijkheden in Landelijk, Bohemian, Scandinavisch en Oosterse interieurstijlen. Omdat dit een natuurlijk product betreft, zal iedere lamp nooit hetzelfde zijn. De rietstengels zijn vaak aan een stuk doorgevlochten, waarbij altijd kleur verschil en afwijkingen ontstaan. Dit maakt uw interieur dan net wat speelser én natuurlijker. Tip: Combineer diverse maten rotan lampen in verschillende hoogtes voor boven uw eettafel of woongedeelte. Het biedt direct diepte in de ruimte maar tegelijkertijd geeft het ook een gezellige sfeer door het lijnenspel dat ontstaat.

Schelpen

U zult vast denken: Schelpen, het is hartje winter? Maar toch geven schelpen lampen niet alleen in het voorjaar- en zomer een fris gevoel. In de winter worden deze schelpen lampen gebruikt als ware blikvangers en sfeermakers. Draai een goudkleurige lichtbron in bijvoorbeeld de Turtle vloerlamp. De geplakte schelpjes op de smalle eclips vormige body wordt de ware eyecatcher die uw interieur compleet af maakt. Daarbij passen dit soort lampen perfect binnen elk interieur, want om heel eerlijk te zijn: Een schelpenlamp is in feiten een kunstobject.  Zie dit zoals een schilderij aan de wand. Dit hoeft niet direct te passen bij je interieurstijl, maar staat los van het gehele interieur. Het mag opvallen en de aandacht trekken in uw interieur.

Hout

Een merk als Blij Design maakt uw interieur nog interessanter, waar wij erg blij van worden. Door het gebruik van MDF-hout, waarbij diverse losse onderdelen worden samengevoegd tot één lamp. Bekijk The Crown hanglamp in naturel kleur. Aan de kopse kanten van de spijlen is hij donkerder van kleur. Deze hanglamp geeft een open uitstraling en zal perfect passen in uw interieur. Door het opgewerkte frame wordt er een mooi lijnenspel in de ruimte gecreëerd. Kies daarom hierbij ook voor een mooie filament lichtbron, want dit maakt ook deel uit van de totale uitstraling van The Crown hanglamp.

 

 

Gerecycled papier

Duurzaam leven is duurzaam genieten. Zo is het ook bij de lampen van het merk Think Paper. Deze lampen worden gemaakt van hoogwaardig karton, wat men ook ‘’krafts’’ benoemd. Door het gebruik van gerecycled papier geeft dit een prachtig lichteffect in de ruimte. Het papier is geperst en voorziet diverse open stukken wat het licht lichtjes doorlaat. Hierdoor wordt de lichtbundel van de lichtbron verkleint en zal het licht enkel uitstralen uit de opening.

 

Smart-verlichting

Vanuit de bank of uw luie stoel uw verlichting kunnen bedienen, hoe handig is dat? Tegenwoordig wilt iedereen voorzien zijn van de nieuwste technologie en gadgets. Niet alleen Philips Hue is inmiddels fabrikant van deze technologie in hun lichtbronnen en armaturen, maar ook andere fabrikanten steken hun handen uit de mouwen.

Zo hebben wij in onze collectie o.a. de Q-Vito serie van Paul Neuhaus: denk hierbij aan moderne hanglampen en vloerlampen en de Connect-Z lichtbronnen van Eglo Verlichting die u met de Home App (Google/ZigBee) kunnen worden bediend. Beiden zou u kunnen koppelen aan uw Philips Hue (ZigBee) systeem of Google Home. Hierdoor kunt u in de Home App je verlichting zowel binnen als buitenshuis bedienen. Wel zo makkelijk!

 

Dimfuncties op het armatuur

Ben je geen voorstander van smart-verlichting, maar wilt u wel in een handomdraai bijvoorbeeld uw hanglamp of vloerlamp bedienen? Dan is er nog een mooie oplossing hiervoor. Veel armaturen worden tegenwoordig voorzien van diverse knoppen om de lamp met de juiste lichtsterkte, lichtkleur, dimfunctie en aan-uit schakelen te kunnen voorzien. Hierdoor heeft u geen afstandsbediening of App nodig, maar kunt u via het armatuur deze genoemde functies bedienen.

Kijk eens naar de Pure-Moto hanglamp. Deze moderne hanglamp kunt u via de Touch knoppen aan het armatuur voorzien van deze instellingen. Daarnaast kunt u hem zelfs uitschuiven van 120 tot 200 cm of bekijk de Turn vloerlamp eens. Deze kunt u via de touch knop aan en uit schakelen, dimmen maar ook voorzien van de juiste lichtkleur.

 

Wilt u meer weten over de najaar trends of bent u benieuwd naar onze collectie? Kom dan gezellig langs in één van onze winkels. Wij adviseren u graag verder bij de zoektocht van dé perfecte match voor in uw  interieur.

 

Alles over rail verlichting!

RAIL VERLICHTING geeft je mogelijkheden!

Een belangrijk onderwerp bij het inrichten van je interieur is verlichting. Verlichting maakt of breekt je interieur! Het is dan ook noodzakelijk dat je op voorhand bewust nadenkt over de plekken binnenshuis waar je functioneel licht nodig hebt en waar je liever een sfeervolle eyecatcher plaatst om je interieur op te leuken. In deze blog vertel ik je graag meer over rail verlichting, die de mogelijkheden geeft om diverse plekken binnenhuis te voorzien van het gewenste licht.

 

WAT IS RAIL VERLICHTING?

Bij rail verlichting wordt er vaak gedacht dat dit alleen wordt gebruikt in bijvoorbeeld winkels. Dat is inmiddels niet meer zo. Dit komt omdat je bij een rail systeem flexibel bent om lampen op een bepaald punt te plaatsen aan je plafond zonder dat je rekening hoeft te houden met een centraaldoos.

Veel consumenten geven de keuze om een rail verlichting te plaatsen in een woning.  In een keuken is het gewenst om functioneel licht te hebben tijdens het koken. Bij een rail systeem kun je namelijk zelf de lengte van je rail bepalen. Daarnaast kan je kiezen om op iedere plek in de rail een spot te plaatsen en/of enkele hanglampen tot maximaal 2 kg te hangen boven je werkblad of kookeiland.

 

(Foto: Instagram @onshuisop30 - Manuel hanglamp met rail systeem)

Kijk naar de bovenstaande sfeerfoto. Instagram @onshuisop30 heeft een rail systeem bij ons aangeschaft. Daarbij is er gekozen voor een drie maal 1 meter rail met daarbij twee middenvoedingen, twee eindstukjes, zes Telescope opbouwspots, twee adaptors en twee Manuel hanglampen. Een hoop onderdelen wat uiteindelijk een heel mooi eindresultaat oplevert. Bij deze enthousiaste klant is de missie: Veel verlichting met een sfeervolle uitstraling, meer dan geslaagd. 

Ons rail systeem is verkrijgbaar in drie maten namelijk; 1 meter, 2 meter en 3 meter en zijn te kiezen in de kleuren: zwart, wit of grijs. Doordat je een rail systeem kunt personaliseren, bestaan deze uit allerlei losse onderdelen. Dit zijn o.a. een aansluitstuk voor aan je centraaldoos in het plafond, tussenstuk om een rail te verbinden met bijvoorbeeld een bocht of een T-stuk en de keuze wat voor lampen je aan wilt sluiten, is voor iedere consument verschillend. Een rail is zo gemaakt dat deze makkelijk zijn in te korten naar gewenste afmeting. Tevens kan je hierdoor zelf de lichtroute indelen voor aan je plafond.

 

HOE WERKT HET?

Een rail sluit je aan door te beginnen met een aansluitstuk. Dit is de voeding die het stroom geleid door de rail op de centraaldoos. Vanaf de voeding kun je de rail koppelen, gevolgd door af te sluiten met een eindstuk of eventueel uitbreiding van een nieuwe rail die je horizontaal of verticaal wilt sluiten aan de andere rail. De spots kan je op iedere plek plaatsen doordat deze voorzien zijn van een klik en draaisysteem. Hierdoor ben je dus flexibel in het plaatsen iedere spot of enkele hanglamp.


Natuurlijk vraag je jezelf ook af hoe de afwerking is van zo’n railsysteem. Er zijn afdekdopjes beschikbaar om het uiteinde van een rail netjes af te dekken. Daarnaast zijn er ook afdek strip beschikbaar die je kunt plaatsen in de rail waardoor je niet regelrecht in de rail kijkt. Hiermee werk je de rail dan ook netjes af.

 

BENIEUWD NAAR DE MOGELIJKHEDEN?

Ben je enthousiast geworden over rail verlichting en zou je deze ook willen plaatsen in jouw woning? Kom dan langs in één van onze winkels voor persoonlijk advies op maat. Onze verlichtingsspecialisten kijken graag met je mee naar de mogelijkheden die passen bij jouw wensen. Vergeet niet om enkele foto’s van je interieur en eventueel plattegrond mee te nemen. Dit geeft de mogelijkheid om het juiste advies op maat te geven. Zien wij je binnenkort in één van onze winkels?