Maarten Roobol

Philips Hue! Hoe werkt het?

De nieuwste techniek om uw lampen te dimmen, zijn de lampen van Philips Hue. Het merk Philips kennen we allemaal, maar Philips Hue is misschien iets wat u nu voor het eerst hoort. Philips Hue lampen zijn lampen die u op afstand kunt bedienen door middel van een app op uw telefoon/tablet of via een afstandsbediening. Wij leggen graag uit hoe dit systeem werkt.

Slimme verlichting

Philips Hue heeft zijn eigen collectie, die bestaat uit hang-, tafel-, vloerlampen, plafonnières, (opbouw)spots en lichtbronnen. Deze kunnen allemaal gedimd worden d.m.v. de meegeleverde afstandsbediening of met de Hue Bridge via een app. Met de afstandsbediening kunt u de lamp dimmen maar ook de lamp in verschillende wit tinten zetten zoals blauw wit licht of het tegenovergestelde warm oranje licht. Zo kunt u sfeer creëren en mocht u even het felle licht nodig hebben, is dat ook een optie. Deze techniek zit allemaal in de lamp zelf. Lampidee verkoopt voornamelijk de Philips Hue lichtbronnen, maar we hebben ook enkele Hue armaturen in de collectie.

Als u deze lampen met uw smartphone of tablet wilt bedienen, heeft u de Philips Hue app en Bridge nodig. De Bridge is een kastje dat u aansluit op uw wifi router en door middel van de app verbinding maakt met de lamp. De App is te downloaden in elke app store op uw telefoon. Met deze app kunt u de lamp op afstand bedienen, aan-uit doen, dimmen of de lichtkleur instellen. Naast de Philips Hue armaturen hebben ze ook losse lichtbronnen in verschillende maten en soorten. Deze lampen kunt u in elk willekeurig armatuur doen en gebruik maken van de mogelijkheden van Philips Hue. Hiermee wordt uw lamp smart!  Sinds een jaar heeft Philips heeft ook zijn eigen losse lampen uitgebracht met een leuke spiraalvorm in de binnenkant. Wij noemen dit filament lampen en deze lampen zijn perfect om te gebruiken in open of heldere lampen. Dus lampen waarin u de lichtbron ziet. Deze Philips Hue Filament lampen hebben we in verschillende vormen en maten en geeft een warme en gezellig uitstraling aan uw lamp.


Naast gebruik van de app via de Bridge hebben de nieuwe generatie Hue lampen ook een Bluetooth functie. U heeft dan geen Bridge nodig en de lampen maken via Bluetooth contact met uw telefoon. Hiermee kunt u dan uw lampen bedienen en dimmen. Er zit wel een nadeel aan deze functionaliteit, want het werkt alleen binnen in huis. Met de Bluetooth app kunt u alleen dimmen en helaas niet de lampen veranderen van kleur. Daarnaast vervalt de verbinding met uw lampen als u van huis weg gaat en moet u opnieuw contact maken met uw lampen via bluetooth als u weer thuis bent. Een ander nadeel is dat u geen andere Bluetooth verbindingen kan maken, bijvoorbeeld met uw Bluetooth speaker, in huis als uw telefoon is aangesloten op de Hue lampen.

 

Als u het toch fijn vindt om een lamp te bedienen met een afstandsbediening, dan is dit systeem wel erg handig. De afstandsbediening van Hue wordt vaak gebruikt, omdat deze goed en handig te bedienen is, de knoppen zijn groot en duidelijk ongeacht welke leeftijd dan ook! U kunt de afstandsbediening los kopen en koppelen met uw Hue lamp. Dus mocht u lekker op de bank liggen met een kop thee en het licht aan willen hebben, hoeft u nu dus niet meer naar de lichtknop te lopen met het Philips Hue systeem.

Welke mogelijkheden heeft u met een Hue Bridge?

Met een Philips Hue Bridge heeft u veel mogelijkheden. U kunt tot wel 50 lampen op aansluiten op deze Bridge. In vergelijk: op de afstandsbediening kunt u maar 10 lampen koppelen. Daarnaast heeft de afstandsbediening nog een nadeel. U kunt namelijk alle lampen niet apart bedienen met 1 afstandsbediening. Dat wil zeggen dat als u 1 lamp dimt, de rest ook mee doet. Wilt u al uw lampen toch apart bedienen? Dan heeft u voor elke lamp een aparte afstandsbediening nodig of de Bridge gaan gebruiken met uw smartphone. Met de Hue Bridge kunt u via de Hue app het huis in kopjes (ruimtes) verdelen. Zo kunt u in de app een kopje met eetkamertafel, tuinverlichting of keuken maken. Zo weet u precies welke lamp u wilt regelen in huis. U kunt ook lichtroutines instellen via de app, zodat uw lampen op een bepaald tijdstip aangaan. Dit wordt veel gebruikt tegen inbrekers.


De Bridge werkt zelfs met Alexa of Google Assistent en zo kunt u de lampen met uw stem bedienen. U kunt de lamp dan in- of uit schakelen en dimmen. Wat ook mogelijk is, is om de lampen aan te laten gaan wanneer er muziek speelt. U kunt verschillende scene maken op de app. Zo kunt u bijvoorbeeld instellen dat als u Netflix kijkt, alle lampen om u heen worden uitgeschakeld of een ochtend scene dat als u wakker wordt de lampen in uw slaapkamer ook aangaan.

White ambiance & Color Ambiance

Binnen de Philips Hue lampen heeft u twee soorten licht ambiance, namelijk White ambiance en Color Ambiance. Maar wat betekent dit precies?

White ambiance houdt eigenlijk in dat de lamp verschillende soorten wit tinten heeft. U kunt daarbij kiezen tussen warm wit of juist koel daglicht. Philips heeft losse led smart lampen die u in een armatuur kunt draaien. Deze White Ambiance lichtbron heeft wel 50.000 verschillende wit tinten! Zo heeft u altijd het juiste licht als u aan het werk bent of juist lekker aan ontspannen bent. Deze lamp kunt u ook met Bluetooth bedienen of voor nog meer mogelijkheden koppen met de Bridge.

Deze lampen bestaan ook in Color ambiance en de naam zegt het eigenlijk al. Een kleurlamp! Met deze lamp kunt u wel 16 miljoen kleuren instellen en dat zijn er ontzettend veel. Noem een kleur en deze zit erbij. Deze lamp kunt u ook in de witte kleuren zetten.Wat een techniek ook tegenwoordig! Super handig!

Dimmen van LED lampen

LED lampen en dimmen gaan niet altijd goed samen, want niet elke LED lamp is te dimmen met elke dimmer en niet elke dimmer werkt met elke LED lamp. Daarom willen we in deze blog uitleggen welke verschillende manieren van dimmen er zijn en welke lampen u daarvoor moet gebruiken.

Traploos dimmen met een (wand)dimmer

U heeft verschillende manieren om een LED lamp te dimmen. Wat veel wordt gebruikt, is een dimmer in de wand of aan het snoer en dit in combinatie met een dimbare lamp (lichtbron). Dit is nog steeds de beste manier als u een lamp traploos wilt terug dimmen. Dus als u van 100% naar 0% wilt terug dimmen en zelf het percentage wilt bepalen. Wij adviseren dan om voor een wat hoger wattage lamp te kiezen, want u kunt de lamp dan makkelijk traploos terug dimmen en mocht u de lamp wat feller of minder fel willen zetten dan is dat gewoon mogelijk. Zoals u in de intro heeft kunnen lezen, werkt niet elke dimmer goed samen met elke LED lamp. Het probleem is dat niet alle dimmers elke LED lamp zonder problemen traploos kunnen terug dimmen. Problemen die we vaak tegen komen, zijn dat een LED lamp maar voor de helft gedimd kan worden of een LED lamp begint te knipperen als deze gedimd wordt. Daarom testen wij al onze LED lampen met de dimmers die wij aanbieden in ons assortiment. Dan weten we zeker dat onze aangeboden dimmers ook werken met ons assortiment dimbare LED lampen. Als we weten dat onze dimmers niet goed samen werken met een bepaalde LED lamp, dan zullen we deze dimmer ook niet aanbieden als dimmer voor deze lamp.

Ons advies voor een goede muurdimmer:

(ION - LED inbouwdimmer 0-200w met auto fase afsnijding)

Ons advies voor een stekkerdimmer:

(LED Stekkerdimmer - Dimmer stopcontact 5-150 wit)

Nu denkt u vast, maar dit is toch de enige manier waarop u een lamp kunt dimmen? Nee, zeker niet! Nieuwsgierig geworden hoe u toch een lamp kan dimmen maar zonder een dimmer te plaatsen? Lees dan snel verder!

Dimmen met 3 standen lampen

Wat nieuw is in de verlichtingswereld zijn “SceneSwitch”, “3 settings” of “3 stappen dimbare” lampen. Dit zijn lampen die u kunt dimmen in 3-standen. Hoe werkt dit nu precies? U neemt uw gewone muurschakelaar of schakelaar op het snoer. Met de schakelaar doet u de lamp aan. Hij staat dan op zijn felst / 100%. Als u daarna de schakelaar nog een keer uit doet en gelijk weer aan, dan wordt de lamp een stap terug gedimd naar stand 2 (±40%). Als u dit nog een keer doet, dan wordt de lamp gedimd naar de laagste stand (±10%).

3-standen dimmen:

Dim-to-Warm dimmen:

DIM-TO-WARM

U heeft ook lampen met Dim-to-Warm functie. Dat wil zeggen dat deze lamp terug gedimd kan worden en dat de lamp dan warmer wordt qua lichtkleur. Dus bij 100% lichtopbrengst heeft de lamp een lichtkleur van 3.000 kelvin (wit licht) en als de lamp terug gedimd wordt naar een lager percentage, dan wordt de lichtkleur ook warmer naar bijvoorbeeld 2.200 kelvin (warmwit).

Dimmen via uw smartphone of tablet

De slimme manier om uw lampen te dimmen is via uw smartphone of tablet met smart lampen. U maakt dan gebruik van slimme lampen van bijvoorbeeld Philips Hue. Deze lampen kunnen gedimd worden via een app op uw telefoon en waardoor u helemaal geen dimmer meer nodig heeft. Over Philips Hue en hoe het werkt komen we binnenkort met een aparte blog, waarin u alles kunt lezen hoe dit systeem werkt en wat u nodig heeft.

Dimmen advies

Een veel voorkomende vraag bij ons in de winkel is hoe komt het dat mijn LED lamp thuis knippert? Dat komt omdat een LED lamp in energieverbruik veel lager is dan een gloeilamp. Dan kan het zijn dat u nog een “oude type” dimmer in de wand heeft zitten. Deze dimmer is gewend om een lamp met een hoog wattage te dimmen. Zodra dat hoge wattage vervangen word door een LED lamp met een lage wattage kan de lamp gaan knipperen, doordat het energieverbruik een stuk lager ligt. De bestaande dimmer moet dan vervangen worden door een LED dimmer. Hiervoor kunt u het beste naar één van onze winkels komen of contact opnemen met onze klantenservice.

Lumen & kelvin! Wat is dat?

Voor veel mensen is het woord ‘lumen‘ en 'kelvin' een groot vraagteken als het over lichtbronnen gaat. Vroeger keek u namelijk naar het wattage van een lamp en u wist gelijk hoeveel licht een lamp geeft, wat hij verbuikt en welke lichtkleur deze heeft. Tegenwoordig is met LED lampen alles anders geworden en zeggen lumen en kelvin op een verpakking meer. De gewone gloeilampen met hun ‘oude wattage’ (zoals ze dat noemen) worden niet meer gemaakt. Tegenwoordig zijn de gloeilampen vervangen door LED lampen. De wattage van LED lampen zijn heel anders dan de wattage van gloeilampen, maar ze geven wel dezelfde lichtopbrengst. Om deze lichtopbrengst te kunnen vergelijken, spreken we over lumen en om de lichtkleur te vergelijken spreken we van kelvin.

Wat is lumen en kelvin?

Lumen is een maatstaf voor de totale hoeveelheid licht die een lamp uitstraalt. Met andere woorden: de totale lichtopbrengst van een lamp. Wattage is namelijk het licht/energieverbruik van een lamp. Hoe kunnen we nu de wattage van de “oude” gloeilamp omrekenen naar lumen? Hieronder hebben we een voorbeeld:

Gloeilamp wattage vs lumen (lichtopbrengst)

25 watt <=> 200 - 300 lumen

40 watt <=> 400 - 500 lumen

60 watt <=> 700 - 800 lumen

100 watt <=> meer dan 1.100 lumen

Kijk dus altijd eerst naar het aantal lumen i.p.v. wattage als u opzoek bent naar een nieuwe lamp, want niet elke lamp heeft dezelfde wattage met dezelfde lumen! Naast lumen heeft u in de verlichtingswereld ook verschillende soorten kleurtemperaturen. Nu hoor ik u denken: ‘kleurtemperaturen?’ Juist ja! Het is eigenlijk precies zoals u het zegt; verschillende soorten kleuren licht. Het heeft te maken met hoe wit of hoe geel het licht is. U kunt het dus zo eigen maken als u zelf wilt. U moet het eigenlijk zien als een berg, hoe hoger u gaat in het getal, hoe kouder dus witter het licht wordt. Vroeger hadden we het over warm wit, koud wit, cool white enzovoort, maar ook hierin geldt dat dit bij LED lampen moeilijk te vergelijken is. De ene LED lamp heeft een andere lichtkleur dan de anderen. Hieronder vindt u een overzicht met welke lichtkleuren horen bij welke kelvin waarde:

Lichtkleur benaming vs kelvin waarde

Extra koel wit  = 8000 kelvin 

Koel wit  = 5000 kelvin 

Neutraal wit  = 3000

Kelvin Warm wit = 2400 tm 2700 kelvin 

Extra warm wit= 2200 kelvin

Bepaal dus zelf de warmte in uw huis en maak het helemaal eigen!

Tuinverlichting ontwerp en aanleggen

Het is eindelijk zover! Het kwik stijgt weer en het blijft buiten langer licht. Het tuinseizoen is aangebroken en iedereen, groene vingers of niet, trekt massaal de tuin in.

Tuinverlichting

Bij Lampidee vindt u de perfecte tuinverlichting voor uw tuin of balkon. In deze blog behandelen we bepaalde handige ontwerpen van tuinverlichting en geven we u tips waar u rekening mee moet houden als u sfeervolle verlichting wilt aanschaffen voor buiten. Ook een lichtplan voor uw tuin en het aanleggen ervan wordt hierin behandeld. Veel Nederlanders brengen de warme dagen graag door in hun tuin. Buiten dineren en daarna gezellig met de familie of visite bijpraten en wat drinken tot in de late uurtjes. Wie houdt hier nou niet van? U bent hier misschien al klaar voor, maar is uw tuin dat ook? U kunt nog zo geklust hebben, de hagen gesnoeid hebben en nieuwe bloemen hebben geplant. Maar zonder goede tuinverlichting kunt u hier niet optimaal van genieten wanneer de zon ondergaat.

Tuinverlichting ontwerp

U kunt uw tuin op meerdere manieren verlichten. Zo vindt u bij Lampidee mooie wandlampen voor bijvoorbeeld naast uw deur of schuifpui. Daarnaast zijn buitenwandlampen ook erg handig als u geen tuin heeft maar wel een balkon. Mocht u uw terras of veranda willen omringen met buitenverlichting, dan zijn staande lampen een perfecte optie. Deze zijn er ook in veel verschillende stijlen, van klassiek tot industrieel. En van strak en onopvallend tot ware eyecatchers.


Met grondspots creëert u ook veel sfeer in uw tuin. Zo kunt u hiermee de aandacht vestigen op de favoriete bomen of planten in uw tuin of bijvoorbeeld op een prachtig kunstwerk. Daarnaast zijn grondspots uiterst handig wanneer u geen oppervlaktes heeft waaraan u een lamp kan bevestigen. Of wanneer u juist niet van grote opvallende buitenverlichting houdt. Bovendien zorgen grondspots voor een moderne en strakke uitstraling. Bij Lampidee hebben we ronde en vierkante grondspots die u in uw betegeling en vlonders kunt verwerken. Ook zijn er handige varianten die voorzien zijn van een pin. Zo kunt u de buitenverlichting gemakkelijk in de grond prikken.


Het ontwerp van uw tuinverlichting bepaalt welke sfeer u in uw tuin creëert. Klassiek, modern, strak, industrieel of juist onopvallend. Iedereen heeft natuurlijk een eigen smaak. Hoe uitgesproken deze ook is, bij Lampidee vindt u gegarandeerd de buitenverlichting die bij uw stijl past.

Tuinverlichting tips

Bij het plaatsen van verlichting in uw tuin, zijn er een aantal punten waar u rekening mee moet houden. Wij hebben daarom een aantal tuinverlichting tips voor u. Het belangrijkste is de IP-waarde van de lamp. Uw buitenverlichting moet natuurlijk wel tegen die Nederlandse regenbuien kunnen. Met een IP-waarde vanaf IP54, is de lamp spatwaterdicht en dus geschikt voor in de tuin. Vanaf IP65 zijn de lampen ook beschermd tegen waterstralen. Daarnaast moet u rekening houden met de plaatsing van de lampen. Denk hierbij aan welke delen van de tuin u wilt verlichten en waar de stopcontacten zich bevinden. Dit zijn allemaal punten waar u aan moet denken als u een lichtplan maakt.

Lichtplan voor uw tuin maken

Om goed in beeld te krijgen hoeveel lampen u nodig heeft en waar u ze moet plaatsen is het handig om een lichtplan te maken. Wij hebben voor u een aantal stappen opgesteld.

Stap 1: Begin met het tekenen van een plattegrond van uw tuin. Denk hierbij aan de wanden waaraan u eventueel een lamp zou kunnen bevestigen. Geef ook de stopcontacten aan en grote objecten als tuinmeubelen en grote planten en bomen.

Stap 2: Bepaal vervolgens waar u de buitenverlichting wilt plaatsen. Het is handig om stil te staan bij de richting van het licht. Vanaf welke kant kijkt u vanuit huis de tuin in en waar moet het licht op richten wanneer u buiten aan tafel of in de loungehoek zit?

Stap 3: Geef aan om wat voor soort buitenlampen het gaat; wandlampen, staande lampen of grondspots. Houd er rekening mee dat op sommige plekken meer licht nodig is, zoals bij de deur. Maak dus een onderscheid tussen functionele verlichting en sfeerverlichting. Op bepaalde plekken is het nodig dat u genoeg zicht creëert maar u kunt bovendien ook gewoon spelen met sfeerverlichting. Highlight uw favoriete plekken in de tuin als een mooie boom of plant of misschien wel een fontein. Als u een lange tuin heeft of een pad dat u goed wilt verlichten kunt u grondspots langs het looppad plaatsen. Het is dus belangrijk dat u niet alleen aandacht besteedt aan de functionele verlichting maar juist ook aan de sfeerverlichting die uw tuin een hele andere uitstraling kan geven.

Tuinverlichting aanleggen

Wanneer u een lichtplan heeft uitgewerkt en helemaal klaar bent om aan de slag te gaan zijn er nog een aantal tips. Om tuinverlichting aan te leggen moet u wel kijken wat mogelijk is. Wanneer u al lampen heeft die u wilt vervangen hoeft u geen rekening meer te houden met het leggen van de kabels. Maar wanneer u een nieuwbouwhuis heeft of juist de hele tuin opnieuw wilt aanleggen moet u wel rekening houden met de diepte van de kabels. Bij een 220/230 volt-installatie moeten de kabels namelijk minimaal 50 centimeter diep liggen.
Wilt u niet uw tuinverlichting opnieuw aanleggen of is dit niet mogelijk? Dan zijn er nog genoeg opties. U kunt dan 12-volt buitenverlichting nemen. Deze kabels hoeven niet diep weggewerkt te worden en deze buitenlampen zijn veilig voor iedereen.

Genieten van uw tuinverlichting

Zoals u heeft gelezen is er misschien wel meer waar u rekening mee moet houden dan verwacht. Als u bovengenoemde stappen doorloopt en rekening houdt met onze tips, komt het in ieder geval goed. Zo creëert u gegarandeerd een goed verlichte en sfeervolle tuin. Bij Lampidee vindt u alle buitenverlichting waar u naar op zoek bent. Van wandlampen tot grondspots, ons assortiment zit er vol mee. U bent natuurlijk ook altijd welkom in een van onze winkels. Hier geven we u graag advies over tuinverlichting ontwerpen en het aanleggen van tuinverlichting. Ook bespreken we met genoegen de tuinverlichting tips en denken we mee met uw lichtplan. Dus kom eens langs of neem snel een kijkje in ons assortiment. Wie weet geniet u binnenkort al van een mooi verlichte tuin of balkon.

Montage- en onderhoudstips

Om de montage en het onderhouden van uw lampen makkelijker te maken, hebben wij een aantal tips opgeschreven die handig zijn bij het monteren, installeren en onderhouden van uw lampen. Deze tips hebben wij verkregen door dagelijks om te gaan met lampen in onze winkels, het monteren van de lampen in de winkel of bij de klant thuis en te zorgen voor de beste en mooiste presentaties.


Heeft u andere vragen over de montage of onderhouden van uw lampen? Dan horen wij dit graag! Van maandag t/m vrijdag zit onze klantenservice voor u klaar van 09:00 - 17:00 op het telefoonnummer 076-3030582 of via de mail op webshop@lampidee.nl om al uw vragen te beantwoorden. Wij staan u graag persoonlijk te woord!

Technische tips m.b.t. de montage van een lamp

1) Hoe controleer ik of er spanning staat op de draden wanneer ik een lamp aansluit?

De eenvoudigste manier is met een spanningszoeker. Controleer bij de bruine of zwarte draad of het lampje van de spanningszoeker gaat branden.

2) Hoe sluit ik een lamp aan?

Een lamp sluit u aan met de plus- (bruin) en min-draad (blauw) en dit doet u met behulp van een kroonsteen en een schroevendraaier. De plusdraad sluit u op de andere plusdraad en de min-draad op de min-draad. Er zitten altijd drie soorten draden aan een lamp:

Bruin / zwart = plus of fase draad

Blauw = min of nul draad

Geel / Groen = aarde draad

Indien de lamp geaard is, sluit u ook de aardedraad (een groen/gele draad) aan. Deze zit meestal in het midden van de kroonsteen of ook direct op het armatuur. De aardedraad is er als beveiliging tegen spanning bij aanraking.



Schoonmaak tips m.b.t. lampen

1) Hoe maak ik een stoffen lampenkap schoon?

Doe de buitenkant van een lampenkap nooit af met water! De buitenkant kunt u het beste afborstelen met een zachte borstel. De binnenkant is van kunststof en mag met een iets vochtige zemenlap afgenomen worden. Heeft u last van “vliegenpoepjes” of zwarte puntjes op uw lampenkappen? Dit kunt u weg krijgen door met een schoon gummetje rustig met de vleug mee te wrijven.

2) Hoe krijg ik mijn heldere glazen schoon?

Doe heldere glazen nooit in de vaatwasmachine, want niet alle glazen zijn hiervoor geschikt! Het beste kunt u heldere glazen schoonmaken met lauw warm water met een klein beetje afwasmiddel er doorheen. Daarna direct nawrijven met een droge doek om zo “opdroog plekken” te voorkomen.

3) Hoe onderhoud ik gekleurde of bewerkte glazen of krijg ik ze schoon?

Doe gekleurde of bewerkte glazen nooit in de vaatwasmachine! Glazen die geverfd zijn of een bewerkte structuurlaag hebben, kunnen beter niet met water schoongemaakt worden. Deze glazen kunt u het beste schoonmaken met een droge doek. Glazen die door en door gekleurd zijn, kunt u wel het beste met lauw warm water met een beetje afwasmiddel er door heen schoonmaken. Direct daarna kunt u het beste met een droge doek nawrijven i.v.m. “opdroog plekken”.

4) Hoe onderhoud ik mijn lamp van RVS?

Er zijn speciale rvs-reinigers in de handel om uw rvs van uw lamp streepvrij schoon te maken. Deze zijn te koop bij de bouwmarkt. Een andere manier is om met lauw warm water het rvs schoon te maken en daarna met een droge doek na te wrijven om zo strepen te voorkomen. Bij oneffenheid en vlekken kunt u ook een klein beetje babyolie op een doek doen en om daarmee de lamp schoon te wrijven.

5) Hoe zorg ik dat mijn chromen lamp mooi blijft?

Chromen lampen kunnen het beste schoongemaakt worden met een zachte doek, die licht vochtig is. Hiermee kunt u het chroom afdoen en direct daarna met een droge doek droog wrijven i.v.m. “opdroog plekken”.

6) Hoe maak ik mijn bronzen / messing lamp schoon?

Lampen van brons of messing kunnen het beste schoongemaakt worden met een zachte doek, die licht vochtig is. Hiermee kunt u de lamp afdoen en direct daarna met een droge doek droog wrijven.

7) Hoe maak ik mijn kroonluchter goed en makkelijk schoon?

Een kroonluchter is over het algemeen iets meer werk om schoon te maken, maar is wel goed schoon te maken. U kunt het beste geregeld met een plumeau of stoffen doek de lamp stofvrij houden. Heeft u kristallen stenen aan de kroonluchter? Dan kunt u het beste met lauw warm water, met een beetje afwasmiddel er door heen, een voor een schoonmaken. Daarna met een droge doek nawrijven en uw kroonluchter schijnt en blinkt weer. Een andere schoonmaakmanier is om Glassex op de doek te sprayen en hiermee de kroonluchter en kristallen steentjes schoon te maken. Ook hierna is het te adviseren om de lamp met een droge doek na te doen.

Badkamer verlichting en veiligheid

De badkamer is tegenwoordig niet alleen een functionele ruimte, maar ook een ruimte waar men tot rust komt na een drukke dag. De verlichting in de badkamer is met deze trend meegegaan en is tegenwoordig niet meer alleen het standaard plastic bolletje voor aan het plafond, maar er is een grote keuze aan verschillende wand- en plafondlampen in de verschillende stijlen.

Trendy en veilige badkamers

Badkamer verlichting moet niet alleen mooi en trendy zijn, maar nog belangrijker is dat lampen in de badkamer veilig zijn. Hoe zit het met de veiligheid van lampen? Hoe waterdicht moet je lamp zijn? Wat is de IP-waarde en welke heb ik nodig? Dit soort vragen komen vaak voorbij als mensen lampen gaan kopen voor de badkamer. Elektriciteit en vocht gaan totaal niet samen en daarom moeten lampen voor in de badkamer patwaterdicht zijn. Vanuit de Europese Unie zijn er aan badkamer lampen strenge veiligheidsregels gesteld en moet iedere badkamerlamp een IP-waarde hebben. De IP-waardes zijn de geldende norm voor het gebruik van verlichting in vochtige ruimtes. Hoe hoger de IP-waarde, hoe beter de verlichting bestand is tegen vocht en water. Over het algemeen zijn lampen met een IP-waarde van IP44 geschikt voor de algemene verlichting in de badkamer. Verlichting met een IP-waarde van IP21 kunnen gebruikt worden bij de wastafel.

Welke IP-waardes zijn er:

IP21 = Bescherming tegen druppelend water

IP44 = Spatwater dicht

IP54 = Stofvrij en spatwater dicht

IP65 = Bescherming tegen waterstralen

Een badkamer kunt u eigenlijk opdelen in een aantal zones. Elke zone heeft dan zijn eigen IP-waarde. In onderstaande afbeelding staan de verschillende zones aangeduid in de badkamer:


Zone 0 minimaal IP 65

Zone 1 minimaal IP 45

Zone 2 minimaal IP 44

Zone 3 minimaal IP 21

Badkamer verlichtingtips


1) Wilt u inbouw spots gaan gebruiken in uw badkamer, dan kunt u het beste kiezen voor een laag spanning 12 volt (=12v) oplossing. U maakt dan gebruik van een transformator om 230 volt naar het veilige 12 volt om te zetten.

2) U wilt de badkamer gebruiken om lekker tot rust te komen in bad of onder de douche, maar aan de andere kant wilt u graag goede verlichting hebben als u in de spiegel kijkt. Er zijn verschillende manieren om dit op te lossen:
a) Gebruik een dimmer op de badkamer verlichting. Hiermee kunt u de lichtsterkte en sfeer van de verlichting goed instellen. Let er wel op dat de gebruikte lichtbronnen dimbaar zijn. Dit is namelijk niet bij elke energiezuinige spaar- en LED lampen het geval.
b) Gebruik meerdere lampen in uw badkamer zodat u de lampen onafhankelijk van elkaar kunt aan en uit zetten.

3) De verlichting in uw badkamer brandt vaak kort, maar u wilt wel gelijk een goede verlichting hebben en dan het liefst nog energiezuinig. Een groot aantal spaarlampen hebben een opwarmtijd, waardoor het vaak 1 a 2 minuten duurt voordat de volledige lichtsterkte is bereikt. Als u prioriteit geeft aan direct goede verlichting gebruik dan lampjes die snel startend zijn, zoals gloei- en halogeenlampen. Maar deze lampjes zijn niet energiezuinig. Wilt u energiezuinig en direct goed licht hebben, dan kunt u het beste LEDlampen gebruiken.

Heeft u meer vragen over badkamerverlichting of wilt u een goede indruk krijgen welke badkamerlampen er allemaal te koop zijn? Kom dan naar een van onze winkels in Barendrecht, Breda, Spijkenisse of Utrecht of kom naar onze speciale badkamer pagina.