Veelgestelde vragen (FAQ)

Heeft u een vraag over verlichting en lampen in huis, uw interieur, de montage van lampen, over uw bestelling enzovoort? Onze klantenservice staat voor u klaar. Wij zijn bereikbaar via het ons contactformulier, via de mail op info@lampidee.nl of via de telefoon 076-3030582 van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 uur.

Hieronder vindt u de antwoorden op de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw vraag en antwoord er niet tussen? Stuur ons een mail, bel ons of vul het contactformulier in en wij geven binnen twee werkdagen een reactie op uw vraag.

7 Algemeen

De meest voorkomende soorten en typen lichtbronnen zijn gloei-, halogeen-, spaar- en LED lampen.

De W staat voor wattage, waarmee het vermogen van een lamp wordt uitgedrukt ofwel het energieverbruik. Een laag wattage geeft minder licht dan een hoog wattage.

Voltage geeft de electrische spanning aan. De spanning op het electriciteitsnetwerk in Europa is 230 volt. Bij voltage heb je altijd hoog- en laagspanning. Alles wat lager is dan 48 volt wordt aangeduid als laagspanning. Hoogspanning is alles boven deze 48 volt.

Het aantal lumen geeft de lichtopbrengst van een lichtbron aan. Zo kunt u gemakkelijk de lichtopbrengst van verschillende lampen met elkaar vergelijken. Op lampen die gericht licht geven (zoals reflectorlampen) staat geen lumen vermeld.

We zijn gewend om bij het kiezen van een lichtbron / lichthoeveelheid te kijken naar het aantal watt. Maar de wattage van een lamp is niet meer zo geschikt om verschillende lampen te vergelijken. Spaarlampen hebben minder vermogen (watt) nodig dan een gloeilamp om dezelfde hoeveelheid licht te produceren en led-lampen nog veel minder. Daarom is het handiger om te kijken naar de lichtopbrengst van de lamp en deze wordt uitgedrukt in lumen.

Wattage gloeilamp
Lichtopbrengst
15 watt
100 - 150 lumen
25 watt
200 - 300 lumen
40 watt
400 - 500 lumen
60 watt
700 - 850 lumen
75 watt
900 - 1.100 lumen
100 watt
> 1.300 lumen

Naast Lumen heb je in de verlichting ook Klevin (=k). Kelvin geeft altijd de kleurtemparatuur aan. Hoe lager de Kelvin waarde wordt hoe warmer de lichtkleur is. Over het algemeen spreken we van Warmwit (2.700 tot 3.500k); Wit (4.000 tot 5.000k) en daglicht (5.500 tot 7.000k).

Een aantal voorbeelden hiervan zijn het licht van een kaars is 1.500k ; van een gloeilamp 2.700k ; van een halogeen lamp 3.000k en van een TL buis is 4.500k.

Hiermee wordt de fittinggrootte aangeduid: E27 is een grote fitting en E14 een kleine fitting. De 'E' staat voor (Thomas) Edison, de uitvinder van de gloeilamp.

Gloei- en halogeenlampen zijn beiden energieverslindende lampen. Bij beide soorten ontstaat licht doordat stroom door een gloeidraad gaat en deze verhit wordt met als gevolg dat deze licht uitstraalt. Bij gloei- en halogeenlampen wordt de grootste hoeveelheid elektriciteit omgezet in warmte en wordt maar zoals bij gloeilampen 3 tot 9% omgezet in licht. Doordat een halogeenlamp een gas bevat, straalt deze meer licht uit dan een gloeilamp van hetzelfde wattage. Toch wordt ook hier de grootste hoeveelheid elektriciteit omgezet in warmte.

Een spaarlamp is eigenlijk een kleine TL-buis. In deze lampen zit er in een buis kwikdamp waar elektriciteit doorheen gaat. De elektriciteit, die door de buis heen gaat, zullen botsen met de elektronen van de kwikdamp en bij deze botsing komt er energie vrij, namelijk licht. De huidige spaarlampen gebruiken ongeveer 4 tot 5 keer minder elektriciteit en daarom hebben spaarlampen een wattage van ongeveer 15 watt i.p.v. 60 watt van een gloeilamp. Daarnaast gaan de spaarlampen 5 tot 10 keer langer mee dan een gloeilamp. Ondanks dat een spaarlamp duurder is, bespaart u er wel geld mee doordat ze een lange tijd meegaan.

4 LED verlichting

LEDs oftewel Light Emitting Diodes bestaan uit halfgeleiders, die licht uitstralen als er elektriciteit doorgaat. Een enkele LED is klein en geeft relatief weinig licht. Door meerdere LEDs te groeperen wordt de lichtopbrengst verhoogt en daarom is een LED-lamp opgebouwd uit een groep van LEDs. De kleur van een LED hangt af van het gebruikte materiaal. De voordelen van LED zijn dat ze 8x langer meegaan dan een spaarlamp; wel 35x langer dan een gloeilamp; weinig elektriciteit gebruikt en dus ook niet warm wordt. LED lampen zijn tegenwoordig leverbaar in de meest voorkomende fittingsoorten. LEDs zijn dus zeer energiezuinig en gaan zo’n tien jaar mee.

LED verlichting heeft een aantal belangrijke voordelen m.b.t. gloei-, halogeen en spaarlampen, namelijk:

  • Laag energieverbruik;
  • Led lampen gaan gemiddeld tussen de 10.000 en 30.000 branduren mee;
  • Ze geven nauwelijks warmteverlies / ontwikkeling af
  • Verbruiken tussen de 50 en 120 lumen per watt
  • Ze hebben geen opwarmtijd, zoals bij spaarlampen het geval is
  • Ze zijn erg milieuvriendelijk door het lage energie- en warmteverbruik

Dat is natuurlijk per huishouden verschillend en daarom moeilijk in het algemeen te beantwoorden maar bij een gemiddelde gezinssamenstelling kan er met led verlichting al snel tot 270 euro per jaar bespaard worden. Tel daarbij op dat een led lichtbron ook nog eens minimaal 5 tot 7 jaar meegaat t.o.v. 1 tot 2 jaar bij een traditionele lichtbron en u komt al snel op een bedrag van ca. 290 euro per jaar.

Voor meer informatie over energie besparen met LED verlichting kijk op de site van Milieucentraal.

De eerste generatie led lampen gaven inderdaad een koel en blauw licht, inmiddels is dit doorontwikkeld en kunt u led lampen kiezen met hetzelfde warme licht als u gewend bent van gloeilampen. De huidige generatie LED is ook verkrijgbaar in nog warmere kleuren, zoals flame kleur of filament lampen. 

6 Montage en dimmen

Een lamp sluit u aan met de plus- (bruin) en min-draad (blauw) en dit doet u met behulp van een kroonsteen en een schroevendraaier. De plusdraad sluit u op de andere plusdraad en de min-draad op de min-draad. Er zitten altijd drie soorten draden aan een lamp:

Bruin /zwart  - plus of fase draad
Blauw   - min of nul draad
Geel/Groen  - aarde draad

Indien de lamp geaard is sluit u ook de aardedraad (een groen/gele draad) aan. Deze zit meestal in het midden van de kroonsteen of ook direct op het armatuur. De aardedraad is er als beveiliging tegen spanning bij aanraking.

De eenvoudigste manier is met een spanningszoeker. Controleer bij de bruine of zwarte draad of het lampje van de spanningszoeker gaat branden.

Als je een ruimte perfect wilt verlichten heb je eigenlijk een lichtplan nodig. Dit is een plan wat rekening houdt met de grootte en hoogte van de ruimte, natuurlijk licht, en gebruikseisen van de bewoners. In dit plan wordt een optimale lichtverdeling gecreëerd en ontstaat naast functioneel licht de sfeer die je wenst. Dit maakt een ruimte aangenaam en comfortabel. Vaak is een tekening van de ruimte al genoeg voor een lichtadviseur om zijn plan op te baseren.

Goede verlichting is van onschatbare waarde in de badkamer waar zowel helder als aangenaam licht nodig is voor in de ochtend als avond. Bij lampen voor in de badkamer staat de veiligheid voorop, want electiciteit en water gaan niet samen. Daarom moeten alle badkamerlampen in Europa aan strenge veiligheidsregels voldoen. Iedere badkamerlamp moet voorzien zijn van een IP waarde (=Ingress Protection). Deze waarde geeft aan op welke plaats in de badkamer de lamp gebruitk mag worden om een optimale veiligheid te garanderen.

Badkamerlampen met de IP65 waarde (of hoger) mogen in de douche, boven het bad of wastafel geplaatst worden op een minimale hoogte van 225 cm. Binnen een straal van 60cm vanaf de douche, bad of wastafel kunnen lampen geplaatst worden met IP44 waarde. Dit moet ook op een minimale hoogte van 225cm gehangen worden. Buiten deze 60 cm mogen alleen lampen worden geplaatst met IP43, IP 23, IP23 waarde. Lampen zonder IP waarde mogen nooit in een badkamer of vochtige ruimte geplaatst worden.

Ja vrijwel alle dimmers die nu gebruikt worden zorgen voor een energiebesparing wanneer de lamp gedimd wordt.

Ja dat kan, het is alleen afhankelijk van het type transformator welke dimmer daar het best bijpast. In vrijwel alle nieuwe 12 volt lampen zit een elektronische transformator. Deze zijn goed dimbaar, maar wel met een tronic dimmer of met een microdimmer. Heeft u nog een gewikkelde/ringkern transformator (ter herkenning, een gewikkelde trafo is relatief zwaar en heeft een spoel van koperdraad) dan is een hoogwaardige halogeendimmer de oplossing. Bij gewikkelde/ringkern trafo’s zal er in gedimde toestand vrijwel altijd een lichte brom hoorbaar zijn.

6 Bestellen en Bezorgen

Ja mocht u onverhoopt er niet uitkomen via het internet, dan zijn wij van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 uur telefonisch bereikbaar op ons klantenservice nummer 076-3030582 (lokaal tarief). Uiteraard helpen wij u graag verder bij het plaatsen van uw bestelling.

Bij Lampidee.nl kunt u kiezen om uw bestelling vooraf te betalen via Ideal, Bancontact, Paypal, of via een bankoverschrijving. U kunt er ook voor kiezen om uw bestelling achteraf te betalen via Billink. Hier zitten een aantal voorwaarden aan. Deze vindt u hier terug 

Daarnaast heeft u bij Lampidee de mogelijkheid om uw bestelling op te halen in één van onze winkels. Hier kunt u alleen betalen via pin of contant.

Nadat u een bestelling bij ons heeft geplaatst, ontvangt u altijd een orderbevestiging via de mail. Als u deze mail niet heeft ontvangen, dan is uw bestelling waarschijnlijk niet goed bij ons binnen gekomen. U kunt dan het beste contact met ons opnemen via ons telefoonnummer 076-3030582 of mailen naar webshop@lampidee.nl.

 

In onze orderbevestiging staat altijd een indicatieve levertijd. Binnen deze levertijd kunt u de lamp verwachten. Als wij de levertijd niet gaan halen door omstandigheden, dan nemen wij altijd direct telefonisch of via de mail contact met u op.

 

Zodra wij uw bestelling gaan versturen ontvangt u van ons en onze vervoerder een verzendbevestigingsmail met daarin de bevestiging waarneer uw bestelling wordt geleverd in welk tijdbestek ze komen leveren. Als deze tijd u niet schikt, dan kunt u het beste contact opnemen via deze mail met onze vervoerder.

 

Mocht u uw 06-nummer opgegeven hebben, dan ontvangt u op de dag van bezorgen een sms bericht van onze vervoerder met het exacte tijdstip.

Afhankelijk van de grootte van uw pakket wordt u lamp in de avonduren of overdag bezorgd. Standaard pakketten worden verstuurd met Trunkrs in de avonduren en grote pakketten via Logique. Deze kunnen bezorgd worden tussen 9:00 en 21:00 uur van maandag t/m zaterdag. Meer informatie vindt u op uw verzendbevestiging

Lampidee bezorgt vanaf €50 gratis in Nederland. Daarnaast kunnen onze vervoerders in meerdere landen in Europa bezorgen. Hiervoor worden wel extra verzendkosten berekend.

Wilt u weten in welke landen in Europa Lampidee nog meer bezorgd en welke kosten daar tegenover staan? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier.

Als u geen bevestigingsmail van ons heeft ontvangen, dan is uw bestelling waarschijnlijk mislukt. U kunt dit ook nog nakijken op uw eigen internet betaalomgeving. Bij twijfel kunt u het beste contact met ons opnemen via onze telefoonnummer 076-3030582 of per mail webshop@lampidee.nl. Wij gaan het dan direct voor u uitzoeken

5 Klantenservice

Halogeenlampen zijn zeer kwetsbaar. Vet en vuil branden in en verkorten de levensduur. Raak een halogeenlamp dus nooit rechtstreeks met uw handen aan en monteer hem met een schone doek.

Als u een artikel heeft ontvangen dat u niet heeft besteld of kapot is aangekomen, dan kunt u het beste contact opnemen met de winkel of webshop waar u het heeft gekocht. Bij bestellingen via lampidee.nl (webshop) kunt u contact opnemen met onze klantenservice via ons mailadres: webshop@lampidee.nl of per telefoon: 076-3030582. Wij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00. Wij zullen er voor zorgen dat dit z.s.m. voor u wordt opgelost.

U krijgt twee jaar garantie op uw aankoop. Indien u aanspraak op de garantie wenst te maken, dient u contact op te nemen met de winkel of webshop waar u de artikelen heeft gekocht.

Op de garantie kan geen aanspraak gemaakt worden als het defect is veroorzaakt door:

  • defecten of slijtage als gevolg van nalatig onderhoud;
  • als er veranderingen in of aan het artikel zijn aangebracht;
  • als de datum op de factuur is gewijzigd of onleesbaar is gemaakt;
  • door gebreken die zijn ontstaan door niet met bestemming corresponderend of onoordeelkundig gebruik zoals het niet volgen van de bijbehorende gebruiksaanwijzingen;
  • beschadiging door opzet of grove onachtzaamheid;
  • bij van buiten komend onheil zoals blikseminslag en dergelijke;
  • oververhitting door centrale of andere verwarming of door het gebruik van een hoger wattage dan voorgeschreven;
  • blootstelling aan vochtigheid, extreme warmte of zonlicht of extreme koude;
  • kosten veroorzaakt door derden voor reparatie van een defect artikel worden niet vergoed;
  • lichtbronnen vallen buiten de garantie.

Glaswerk en gratis meegeleverde en bijgevoegde batterijen en/of lichtbronnen zoals gloeilampen, halogeenlampen, TL buizen, energiezuinige lampen en LED lampen vallen niet onder de garantie.

Als een artikel binnen de garantietermijn kapot gaat, kunt u contact opnemen met de winkel of webshop waar u het heeft gekocht. Bij artikelen gekocht via lampidee.nl (webshop) kunt u contact opnemen met onze klantenservice door een mail te sturen naar webshop@lampidee.nl. Wij zullen er voor zorgen dat dit z.s.m. voor u wordt opgelost.

Het is natuurlijk vervelend als u een klacht heeft over onze producten en of dienstverlening. Wij willen u graag verder helpen en een gewenste oplossing bieden. Service staat in onze bedrijfspolicy hoog aangeschreven. U kunt uw klacht per mail melden op ons mailadres info@lampidee.nl of door een brief te schrijven. Ons adres is:

 

Lampidee bv
t.a.v. afdeling klachten
Postbus 46
2990 AA Barendrecht

 

Onze medewerkers van de afdeling klachten zullen de klacht bekijken en proberen naar ieders tevredenheid de klacht op te lossen. Na ontvangst van uw klacht ontvangt u van ons een bevestiging. Wij zullen uw klacht binnen 14 dagen na ontvangst beantwoorden, mocht het meer tijd nodig hebben, dan zullen wij u hiervan op de hoogte stellen. Mocht u dit niet op prijs stellen, dan kunt u ook altijd contact op nemen met de afdeling bemiddeling van Stichting Webshop Keurmerk waar wij bij zijn aangesloten. 

 

Vanaf 15 februari 2016 is het voor consumenten in de EU ook mogelijk om klachten aan te melden via het ODR platform van de Europese Commissie. Dit ODR platform is te vinden op https://ec.europa.eu/consumers/odr/main/index.cfm?event=main.home.chooseLanguage Wanneer de klacht nog niet elders in behandeling is dan staat het u vrij om de klacht te deponeren via het platform van de Europese Unie.

2 Wetgeving

Door de Europese Unie is bepaald dat de meest energieslurpende lampen van de markt moeten verdwijnen, zoals gloei- en halogeenlampen. Slechts 3 tot 9% van de elektriciteit die een gloeilamp verbruikt, wordt omgezet in licht, de rest wordt omgezet in warmte. Deze verdwijning zal gefaseerd gebeuren.

  • Fase 1: Sinds 1 september 2009 mogen er geen matte lichtbronnen en heldere gloeilampen van 100 watt of meer geproduceerd worden. Gevolg: de matte gloeilampen en gloeilampen van 100 watt of meer zijn niet meer te verkrijgen.

  • Fase 2: Sinds 1 september 2010 mogen alle heldere lampen van meer dan 75 Watt niet meer geproduceerd worden.

  • Fase 3: Sinds 1 september 2011 mogen alle heldere lampen van meer dan 60 Watt niet meer worden geproduceerd of moeten minimaal een energielabel C hebben.

  • Fase 4: Sinds 1 september 2012 moeten alle heldere lampen minimaal een energielabel C hebben met als gevolg dat alle traditionele gloeilampen van de markt verdwijnen.

  • Fase 5: Vanaf 2016 moeten alle heldere lampen minimaal energielabel B hebben

Voor meer informatie over de Europese regels rond lichtbronnen kijk op de website van de Europese Commissie.

Ja, het is zelfs zo dat nu al voor vrijwel alle traditionele fittingen energiezuinige alternatieven zijn in LED of spaarlamp. U kunt dan zonder problemen uw oude gloeilamp vervangen door een energiezuinig exemplaar met dezelfde fitting. Dit heet retrofit.