Philips Hue! Hoe werkt het?

De nieuwste techniek om uw lampen te dimmen, zijn de lampen van Philips Hue. Het merk Philips kennen we allemaal, maar Philips Hue is misschien iets wat u nu voor het eerst hoort. Philips Hue lampen zijn lampen die u op afstand kunt bedienen door middel van een app op uw telefoon/tablet of via een afstandsbediening. Wij leggen graag uit hoe dit systeem werkt.

Slimme verlichting

Philips Hue heeft zijn eigen collectie, die bestaat uit hang-, tafel-, vloerlampen, plafonnières, (opbouw)spots en lichtbronnen. Deze kunnen allemaal gedimd worden d.m.v. de meegeleverde afstandsbediening of met de Hue Bridge via een app. Met de afstandsbediening kunt u de lamp dimmen maar ook de lamp in verschillende wit tinten zetten zoals blauw wit licht of het tegenovergestelde warm oranje licht. Zo kunt u sfeer creëren en mocht u even het felle licht nodig hebben, is dat ook een optie. Deze techniek zit allemaal in de lamp zelf. Lampidee verkoopt voornamelijk de Philips Hue lichtbronnen, maar we hebben ook enkele Hue armaturen in de collectie.

Als u deze lampen met uw smartphone of tablet wilt bedienen, heeft u de Philips Hue app en Bridge nodig. De Bridge is een kastje dat u aansluit op uw wifi router en door middel van de app verbinding maakt met de lamp. De App is te downloaden in elke app store op uw telefoon. Met deze app kunt u de lamp op afstand bedienen, aan-uit doen, dimmen of de lichtkleur instellen. Naast de Philips Hue armaturen hebben ze ook losse lichtbronnen in verschillende maten en soorten. Deze lampen kunt u in elk willekeurig armatuur doen en gebruik maken van de mogelijkheden van Philips Hue. Hiermee wordt uw lamp smart!  Sinds een jaar heeft Philips heeft ook zijn eigen losse lampen uitgebracht met een leuke spiraalvorm in de binnenkant. Wij noemen dit filament lampen en deze lampen zijn perfect om te gebruiken in open of heldere lampen. Dus lampen waarin u de lichtbron ziet. Deze Philips Hue Filament lampen hebben we in verschillende vormen en maten en geeft een warme en gezellig uitstraling aan uw lamp.


Naast gebruik van de app via de Bridge hebben de nieuwe generatie Hue lampen ook een Bluetooth functie. U heeft dan geen Bridge nodig en de lampen maken via Bluetooth contact met uw telefoon. Hiermee kunt u dan uw lampen bedienen en dimmen. Er zit wel een nadeel aan deze functionaliteit, want het werkt alleen binnen in huis. Met de Bluetooth app kunt u alleen dimmen en helaas niet de lampen veranderen van kleur. Daarnaast vervalt de verbinding met uw lampen als u van huis weg gaat en moet u opnieuw contact maken met uw lampen via bluetooth als u weer thuis bent. Een ander nadeel is dat u geen andere Bluetooth verbindingen kan maken, bijvoorbeeld met uw Bluetooth speaker, in huis als uw telefoon is aangesloten op de Hue lampen.

 

Als u het toch fijn vindt om een lamp te bedienen met een afstandsbediening, dan is dit systeem wel erg handig. De afstandsbediening van Hue wordt vaak gebruikt, omdat deze goed en handig te bedienen is, de knoppen zijn groot en duidelijk ongeacht welke leeftijd dan ook! U kunt de afstandsbediening los kopen en koppelen met uw Hue lamp. Dus mocht u lekker op de bank liggen met een kop thee en het licht aan willen hebben, hoeft u nu dus niet meer naar de lichtknop te lopen met het Philips Hue systeem.

Welke mogelijkheden heeft u met een Hue Bridge?

Met een Philips Hue Bridge heeft u veel mogelijkheden. U kunt tot wel 50 lampen op aansluiten op deze Bridge. In vergelijk: op de afstandsbediening kunt u maar 10 lampen koppelen. Daarnaast heeft de afstandsbediening nog een nadeel. U kunt namelijk alle lampen niet apart bedienen met 1 afstandsbediening. Dat wil zeggen dat als u 1 lamp dimt, de rest ook mee doet. Wilt u al uw lampen toch apart bedienen? Dan heeft u voor elke lamp een aparte afstandsbediening nodig of de Bridge gaan gebruiken met uw smartphone. Met de Hue Bridge kunt u via de Hue app het huis in kopjes (ruimtes) verdelen. Zo kunt u in de app een kopje met eetkamertafel, tuinverlichting of keuken maken. Zo weet u precies welke lamp u wilt regelen in huis. U kunt ook lichtroutines instellen via de app, zodat uw lampen op een bepaald tijdstip aangaan. Dit wordt veel gebruikt tegen inbrekers.


De Bridge werkt zelfs met Alexa of Google Assistent en zo kunt u de lampen met uw stem bedienen. U kunt de lamp dan in- of uit schakelen en dimmen. Wat ook mogelijk is, is om de lampen aan te laten gaan wanneer er muziek speelt. U kunt verschillende scene maken op de app. Zo kunt u bijvoorbeeld instellen dat als u Netflix kijkt, alle lampen om u heen worden uitgeschakeld of een ochtend scene dat als u wakker wordt de lampen in uw slaapkamer ook aangaan.

White ambiance & Color Ambiance

Binnen de Philips Hue lampen heeft u twee soorten licht ambiance, namelijk White ambiance en Color Ambiance. Maar wat betekent dit precies?

White ambiance houdt eigenlijk in dat de lamp verschillende soorten wit tinten heeft. U kunt daarbij kiezen tussen warm wit of juist koel daglicht. Philips heeft losse led smart lampen die u in een armatuur kunt draaien. Deze White Ambiance lichtbron heeft wel 50.000 verschillende wit tinten! Zo heeft u altijd het juiste licht als u aan het werk bent of juist lekker aan ontspannen bent. Deze lamp kunt u ook met Bluetooth bedienen of voor nog meer mogelijkheden koppen met de Bridge.

Deze lampen bestaan ook in Color ambiance en de naam zegt het eigenlijk al. Een kleurlamp! Met deze lamp kunt u wel 16 miljoen kleuren instellen en dat zijn er ontzettend veel. Noem een kleur en deze zit erbij. Deze lamp kunt u ook in de witte kleuren zetten.Wat een techniek ook tegenwoordig! Super handig!